Hlavní obsah

Třináctiletka TOP 09 počítá s internetovými volbami i zavedením eura

Právo, Jiří Mach

TOP 09 plánuje v průběhu následujících 13 let zavést elektronické volby, euro, nebo třeba přivést životní úroveň v ČR na úroveň v Německu. Také se počítá se snížením odvodů do zdravotního a důchodového systému. Uvádí to v dokumentu Vize 2030: Úspěšná země – odolná společnost, který v sobotu strana představila.

Foto: Petr Horník, Právo

Tisková konference TOP 09 na níž strana představila svou VIZI 2030. U mikrofonu předseda strany Miroslav Kalousek

Článek

„V době gradujícího populismu naše země není připravována na krize a výzvy, které přicházejí a kterým se nevyhneme. Odolnost znamená předcházet jim, připravovat se na ně a hledat cesty k jejich úspěšnému zvládnutí. Chceme budovat společnost vzdělanou, soudržnou, konkurenceschopnou a bohatou. Cílem naší cesty je úspěšná země, ve které budou lidé chtít žít rádi,“ řekl šéf TOP 09 Miroslav Kalousek.

Zavedení elektronického hlasování by se podle něj mělo objevit už ve volebním programu pro nadcházející volby. Nicméně konkrétní parametry zatím chybí. TOP 09 by tím ráda navýšila účast mladých lidí u voleb.

Také euro by mělo být zavedeno ještě před rokem 2030. „Předpokládáme, že v roce 2030 už budeme dávno platit eurem,“ uvedl Kalousek.

Foto: Petr Horník, Právo

Zleva Jiří Růžička, Dominik Feri a Miroslav Kalousek

Čtyřdenní pracovní doba

Na stárnutí populace hodlá jeho strana reagovat snížením povinných odvodů a naopak hodlá klást důraz na vyšší osobní spoluúčast. „Musíme při tom brát ohledy i na sociálně slabé, ale že to budou mít všichni až na věčné časy je právě ten nezodpovědný populismus, který nepřipravuje společnost na rizika,“ uvedl Kalousek.

Podle něj při splnění všech návrhů pro příští léta by se pak mohla životní úroveň v ČR přiblížit německé.

Kolem roku 2030 by prý mohlo dojít také na debaty o zavedení čtyřdenní pracovní doby. K tomu by prý mohlo dojít, pokud se podaří realizovat automatizace a robotizace výroby, která způsobí „obrovské navýšení produktivity práce“.

Kalousek: Z voleb chci dvouciferný výsledek

Kalousek se vyjádřil také volání po změně vedení strany ještě před volbami, které zaznívá z regionů. Podle něj se však jedná jen o ojedinělé hlasy.

„Proč bych to měl brát vážně? Podle stanov, usnese-li se třetina členské základny svolat mimořádný sněm, pak musím svolat mimořádný sněm, což bych neprodleně udělal,“ uvedl Kalousek.

„Poslední volební průzkum nám dává osm procent preferencí, což je číslo, se kterým se nehodláme spokojit. Míříme na dvouciferné číslo a jsme přesvědčeni, že po volbách budeme významnou politickou silou,“ dodal.

To, že jeden z průzkumů připisuje TOP 09 zisk pod hranicí volitelnosti, Kalouska nezviklává. „Bereme vážně trendy. Na základě trendů a vlastních sil, nepochybujeme o úspěchu,“ řekl Kalousek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám