Hlavní obsah

Ptačí chřipka dorazila i na Opavsko, uhynuly tam dvě labutě

Právo, hon
Opava

Další místo, kde se objevil nebezpečný virus H5, známý pod označením ptačí chřipka, je na Opavsku. Virus byl zjištěn nejprve v pondělí u uhynulé labutě na řece Opavě v Háji ve Slezsku, další labuť uhynula o dva dny později na Stříbrném jezeře na okraji slezské metropole Opavy.

Foto: Václav Šálek, ČTK

Ilustrační foto

Článek

O výskytu ptačí chřipky na Opavsku informoval v pátek ředitel Krajské veterinární správy v Ostravě Severin Kaděrka s tím, že v okolí obou míst se nachází několik velkochovů drůbeže, které musí přijmout řadu opatření.

Protože jde o úhyn u volně žijících ptáků, nikoli v drůbežářských chovech, nebudou zatím vyhlášena mimořádná veterinární opatření.

Veterináři doporučují mít zvířata pod střechou

„Doporučujeme ale chovatelům drůbeže, aby neměli chovy venku, kde by mohly přijít do styku s volně žijícími ptáky. Namístě jsou také dezinfekční rohože u vstupů do chovů a další opatření k minimalizaci rizika,“ dodal Kaděrka.

Ptačí chřipka, ať už v chovech, nebo u divokých ptáků, byla už potvrzena ve většině krajů České republiky.

Řada chovatelů kvůli tomu musela zvířata vybít. Ve čtvrtek třeba veterináři zlikvidovali malochov v Turnově na Semilsku a také tisíce kachen v Řitovízi na Strakonicku, prvním komerčním chovu, kde se nákaza objevila. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám