Hlavní obsah

Bílá tma ve Frýdlantském výběžku. Silničáři tam vyhlásili kalamitní stav

Aktualizováno

Silničáři vyhlásili ve středu večer pro Frýdlantský výběžek v Libereckém kraji s okamžitou platností kalamitní stav. Kvůli sněžení a větru, které vytvářejí bílou tmu, sněhové jazyky a závěje, nelze udržet sjízdnost silnic. Komplikace v dopravě hlásí i další kraje.

BEZ KOMENTÁŘE: V závějích u Hořovic v noci na čtvrtek zapadlo několik vozidelVideo: Novinky

 
Článek

„Soustředíme se jen na vybrané komunikace, aby bylo udrženo základní dopravní spojení," řekl ke kalamitní situaci ve středu večer Petr Šén, ředitel společnosti Silnice LK, která má zimní údržbu libereckých krajských silnic na starost.

„Nedoporučuji vůbec vyjíždět v této a do této oblasti,“ dodal. Kalamitní stav podle něj potrvá minimálně do čtvrtečního rána.

Alespoň páteřní cesty

Pro veškerou dopravu je zcela neprůjezdná i silnice první třídy 13 z Mníšku přes Albrechtický kopec do Frýdlantu a dále do Polska. Podle Šéna se silničáři snaží udržet alespoň sjízdnost na silnici III. třídy z Mníšku přes Oldřichovské sedlo do Raspenavy a na silnici 291 z Frýdlantu na Nové Město pod Smrkem.

„Máme tam nasazený šípový pluh a pojede tam i fréza. Budeme dělat všechno pro to, abychom zajistili průjezdné aspoň tyto páteřní komunikace vedoucí Frýdlantskem,“ dodal.

Vyhlášení kalamitního stavu znamená, že silničáři nejsou v časových lhůtách schopni zajistit sjízdnost na jednotlivých komunikacích podle plánu zimní údržby.

Foto: ZZS Libereckého kraje

Terénní vůz záchranářů z Libereckého kraje.

„Mohli bychom si najmout další síly, ale bohužel nemělo by to žádný smysl. To bychom s těmi stroji jezdili tam a zpátky a stejně by to nepomohlo. Musíme to nechat vysněžit a pak se to musí uklidit,“ podotkl Šén.

„Hasiči posílají do výběžku obojživelné vozidlo, Horská služba je k dispozici pro záchrannou službu také ve výběžku se čtyřkolkou na pásech,” řekl mluvčí libereckých záchranářů Michael Georgiev.

Přes pět centimetrů sněhu za hodinu 

V kraji vydatně sněží, za hodinu místy připadlo i více než pět centimetrů sněhu. V ostatních částech Libereckého kraje jsou silnice zatím sjízdné. Pro nákladní dopravu s výjimkou autobusů je ale uzavřena silnice 10 z Tanvaldu do Harrachova na Semilsku, která vede dál do Polska.

Komplikace hlásí i další kraje. V Ústeckém či Karlovarském kraji mají kvůli novému sněhu potíže zejména kamióny.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

U Hořovic na Berounsku zapadl i sypač.

Kamióny blokují silnici I/15 na Mostecku a I/27, na Ústecku jsou některé obce odříznuté od městské hromadné dopravy. V Ústí nad Labem má problémy městská hromadná doprava. Trolejbusy nemohou vyjet některá stoupání. Dopravní podnik částečně nasazuje místo nich autobusy.

Na silnici číslo 13 na Chomutov mají v kopcích problémy kamióny, před 20:00 osobní auto havarovalo u Březové u Sokolova, vyplývá z údajů Ředitelství silnic a dálnic.

Foto: Martin Štěrba, ČTK

Husté sněžení se sneslo 11. ledna večer na Prahu. Snímek byl pořízen u Ústřední vojenské nemocnice ve Střešovicích.

Na silnici I/13 některá osobní auta raději před střetem se stojícími kamióny sjela do příkopu, upozorňuje server dopravniinfo.cz. Podle krajské policejní mluvčí Zuzany Týřové před 20:00 narazilo na D6 u Březové osobní auto do svodidel a otočilo do protisměru. „Silnice je uzavřená a objízdná trasa vede přes Dolní Rychnov,” doplnila mluvčí policie.

Sněžení a místy silný vítr komplikovaly ve středu večer jízdu i v Plzeňském kraji. A hustě sněžit začalo večer také na Vysočině, kde silničáři hlásili potíže kamionů u Brtnice na Jihlavsku.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

U Hořovic na Berounsku silnice zmizela pod návaly sněhu.

V Královéhradeckém kraji večer napadlo až několik centimetrů sněhu. Problémy v dopravě kvůli sněhu a ledovce byly v Trutnově a v Náchodě. Na dálnici D11 z Prahy do Hradce Králové si řidiči musejí dát pozor na zbytky sněhu po pluhování.

Na hlavním silničním tahu z Hradce Králové do Náchoda po 20:00 zablokovaly kamióny vysokovský kopec před Náchodem. V Novém Městě nad Metují havarovalo nákladní a osobní auto, nehoda se obešla bez zranění. Na silnici z Trutnova směrem na Dvůr Králové se vytvořila ledovka a uvízly na ní dva kamióny.

Sníh dělal problémy řidičům také v Praze a Středočeském kraji. Na zasněžené silnici mezi Osekem a Újezdem na Berounsku ve středu večer postupně zapadly kamión, dodávka, sypač i traktor s pluhem.

Všechna vozidla museli vyprostit přivolaní hasiči, kteří k tomu využili speciální vyprošťovací vozidlo z berounské stanice.

Varování meteorologů

Meteorologové na možné problémy s počasím upozorňovali. Aktuálně stále platí výstraha Českého hydrometeorologického ústavu před ledovkou, sněhem a sněhovými jazyky.

Týká se celého území České republiky a vypršet by měla ve čtvrtek v poledne.

Reklama

Výběr článků

Načítám