Hlavní obsah

Zvýšená bezpečnostní opatření potrvají v Česku minimálně do 2. ledna

Aktualizováno

Zvýšená bezpečnostní opatření v Česku potrvají minimálně do 2. ledna, řekl ve středu ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). Po celé zemi jsou hlídky posílené o 500 policistů. Mnohá města začala se stavbou betonových zátarasů, která by měla zabránit podobné události, jaká se stala v pondělí v Berlíně, kde do davu lidí na vánočním trhu vjel kamión.

Zvýšená bezpečnostní opatření potrvají v Česku minimálně do 2. lednaVideo: Novinky

 
Článek

Vjezd na některá frekventovaná místa, například na vánoční trhy nebo u některých nákupních středisek, blokují betonové zátarasy. Ty vyrostly například v dolní části pražského Václavského náměstí, objevily se i v Ústí nad Labem, Plzni, Jihlavě, Liberci nebo Chebu.

V Brně vjezd na náměstí Svobody blokuje také cisterna. V Ostravě před jedním z největších tuzemských nákupních center začala ve středu ráno stavba betonové zdi.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Vjezdu do dolní části Václavského náměstí mají zabránit zhruba půl metru vysoké betonové zábrany.

„Kromě posílení výkonu služby jsou betonové zátarasy dalším prostředkem, který byl nasazen po útoku v Berlíně. Jsou instalovány v místech, kde v těchto dnech dochází k největší kumulaci osob, jako jsou nákupní centra nebo vánoční trhy,“ sdělila mluvčí policejního prezidia Ivana Nguyenová.

Foto: Roman Vondrouš, ČTK

Ministr vnitra Milan Chovanec (vpravo) spolu s policejním prezidentem Tomášem Tuhým kontrolovali bezpečnost na pražských vánočních trzích.

„Po cestě z Václavského na Staroměstské náměstí jsem potkal nejméně pět dvojčlenných hlídek s dlouhými zbraněmi. Z mého pohledu je přítomnost policie viditelná,” řekl Novinkám Chovanec.

Zvýšený počet policistů se samopaly je na řadě míst patrný už od úterý. Podle Chovance se po Vánocích hlídky zaměří například na ochranu nákupních center v době výprodejů. Policie vytipovala zhruba 40 akcí, kterým bude věnovat mimořádnou pozornost.

Reklama

Výběr článků

Načítám