Hlavní obsah

V centru Ústí nad Labem vykopali bunkr z druhé světové války

Novinky, ale

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ústí nad Labem

Ke konci druhé světové války se především v Ústeckém kraji stavělo mnoho protileteckých bunkrů a krytů. Jeden takový vykopali v nedávné době stavaři na soukromém pozemku přímo v centru Ústí nad Labem. Unikátní je svým zachovalým stavem.

V centru Ústí nad Labem vykopali bunkr z druhé světové válkyVideo: Novinky

 
Článek

Protiletecký kryt byl postaven v roce 1944. V dubnu 1945 proběhly nálety na dva cíle, které se v blízkosti krytu nacházejí. Jednalo se o chemickou továrnu a velké seřaďovací nádraží. Pumy dopadaly jen pár desítek metrů od krytu, který tak zůstal zachován.

„Kryt je zajímavý především svým stavem. Zachovaly se zde prvky, jako například dřevěné lavice, a kryt je vlastně stále čistě vybílen. Jsou tu také původní ocelové dveře se zbytky německé válečné barvy. Kryt vlastně zůstal zakonzervován,“ popsal Novinkám historik ústeckého muzea Martin Krsek.

Foto: SPOLCHEMIE

Plán krytu

Kryt je dlouhý zhruba 20 metrů a široký něco málo přes metr a půl. Postavený je z prefabrikovaných skruží a na každé straně je dlouhá lavice, kam se v případě potřeby vešlo 60 lidí i více.

Vchod je krytý ocelovými dveřmi, které se otevírají ven a měly odolat tlakové vlně. V případě zavalení hlavního vchodu hlínou měl kryt ještě nouzový východ.

Foto: Muzeum města Ústí nad Labem

ulice Malá hradební po bombardování v dubnu 1945

Kryt byl využíván ještě nějakou dobu po válce, což dokazují například světla, která zde byla instalována. Poté ztratil význam, a byl tedy zasypán hlínou.

Vykopali ho až v nedávné době na soukromém pozemku stavaři, kteří zde začali budovat parkoviště.

Foto: Muzeum města Ústí nad Labem

Ústí nad Labem po bombardování v dubnu 1945

„O bunkru jsme věděli již při nákupu pozemku od Spolku pro chemickou a hutní výrobu, a. s. V posledních týdnech jsme odkryli zeminu, která chránila vstup do bunkru po desítky let, a zjistili jeho stav. V tuto chvíli ještě není určeno budoucí využití, avšak počítáme s tím, že bunkr bude sloužit např. pro skladování vína atp. Případně je možné, že umožníme prohlídky odborné obci a nadšencům do tohoto typu nemovitostí,“ uvedl pro Novinky majitel pozemku Petr Krejčí.

Reklama

Výběr článků

Načítám