Hlavní obsah

Policie už šetří vznik a šíření nahrávky Forejta

Právo, Jakub Troníček, Jakub Bartosz
Praha

Pražští kriminalisté začali prověřovat okolnosti provázející vznik a šíření kompromitující nahrávky zachycující v choulostivých situacích dnes už bývalého šéfa hradního protokolu Jindřicha Forejta. Právu to potvrdila mluvčí pražského městského státního zastupitelství Štěpánka Zenklová s tím, že podnět přišel z Národní protidrogové centrály.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jindřich Forejt

Článek

„V této věci byly zahájeny úkony trestního řízení, a to pod dozorem Obvodního státního zastupitelství pro Prahu 5,“ doplnila mluvčí. Jakékoli podrobnosti Zenklová uvést odmítla, a s jakým podezřením se pražská policie kompromitací Forejta zabývá, tak zůstává nejasné.

K otevření celé věci už minulý týden vyzval ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD). „Pokud ta nahrávka byla vytvořena za účelem vydírání pana Forejta, případně lidí z jeho okolí nebo nějaké kriminální činnosti, tak by bezpochyby vyšetřování probíhat mělo,“ řekl k tomu šéf resortu vnitra.

Zabývalo se tím protidrogové

Forejt je podle dřívějších informací z médií, která nahrávku koupila, na videu zachycen při konzumaci bílého prášku nebo při různých sexuálních praktikách. Nahrávku šířila dvojice mužů s kriminální minulostí.

Že se nahrávkou zabývala celostátní protidrogová centrála, potvrdil už dříve její šéf Jakub Frydrych. Mluvčí útvaru Barbora Kudláčková v této souvislosti uvedla, že detektivové především vyhodnocovali informace z veřejných zdrojů, a vzhledem ke specializaci centrály na organizovaný zločin s přesahem do zahraničí naznačila právě možné předání celé věci na některý z územních odborů policie.

Forejt na funkci rezignoval minulý týden, podle oficiálního vyjádření Hradu z osobních a zdravotních důvodů. [celá zpráva] Sám s médii nekomunikuje. Ve funkci Forejta nahradil Miroslav Sklenář, který na této pozici působil před ním. [celá zpráva]

Anketa

Má podle vás nahrávka s Jindřichem Forejtem kriminální pozadí?
Ano
91,5 %
Ne
8,5 %
Celkem hlasovalo 2612 čtenářů.

Související téma:

Foto: Petr Horník, Právo

Jindřich Forejt

Reklama

Související články

Forejt skončil dohodou, potvrdil Hrad

Ředitel odboru protokolu prezidentské kanceláře Jindřich Forejt skončí na Pražském hradě. Podle prezidentova mluvčího Jiřího Ovčáčka požádal v úterý...

Zeman stále počítá s Forejtem ve Vatikánu

Šéf hradního protokolu Jindřich Forejt, který v úterý rezignoval, má podle prezidenta Miloše Zemana šanci, že nakonec bude velvyslancem ve Vatikánu. Odvedl prý...

Výběr článků

Načítám