Hlavní obsah

Obří americké výzvědné drony začnou létat i nad Českem

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Bez jakéhokoli povšimnutí souhlasila vláda na konci října s tím, že od 1. ledna 2017 budou moci nad Českem létat největší americké špionážní drony Global Hawk, a to například do Pobaltí na cestě až k hranicím Ruska.

Foto: Profimedia.cz

Americký špionážní dron Global Hawk, který bude létat i přes Česko.

Článek

„Vláda vyslovuje souhlas s přelety a průjezdy ozbrojených sil členských států NATO včetně přeletů jejich bezpilotních letadel za podmínky deaktivovaných zbraňových a průzkumných systémů,“ stojí ve vládním materiálu, který má Právo k dispozici.

Podle ministerstva obrany se teď připravuje technická dohoda, která případné přelety upřesní. „Jsme součástí NATO, spojenecké drony chrání i nás. Přelety budou možné za přesně stanovených podmínek, podobně jako v Německu a dalších zemích,“ řekl Právu ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Jeho úřad také potvrdil, že by nad Českem mohly operovat největší americké drony.

„Předpokládá se, že vysoko nad územím České republiky poletí třeba Global Hawk plnící úkoly ve prospěch NATO,“ řekl Právu mluvčí ministerstva Jan Pejšek.

Americké bezpilotní letouny Global Hawk jsou rozmístěny na italské základně Sigonelle na Sicílii, odkud létají například monitorovat území nad Islámským státem v Sýrii a Iráku.

Stroje Global Hawk patří mezi chloubu amerického letectva. Mají rozpětí 40 metrů, jsou dlouhé 15 metrů a vysoké pět metrů. Létají ve výšce až 20 tisíc metrů, ve vzduchu vydrží rekordních 32 hodin a doletí skoro 23 tisíc kilometrů. Pro srovnání – airbus z vládní letky doletí pouze osm tisíc kilometrů.

Každý let musí předem nahlásit

Na palubě má Global Hawk špičkovou špionážní techniku, která může pořizovat nejen detailní snímky, ale i sledovat telefonické hovory a tok dat na zemi.

Žádost americké armády o povolení pro přelety bezpilotních strojů, jejichž velikost je srovnatelná s dopravními letouny, ­za­měst­nává české úřady už od začátku roku.

Několikrát se setkaly vyjednávací týmy ministerstva obrany, dopravy a vnitra a snažily se najít cestu, jak přelety dronů dovolit, protože s tím nemá české řízení letového provozu žádné zkušenosti. Nakonec našly řešení a přelety amerických letounů posuzují podle stejné legislativy jako v případě českých provozovatelů dronů.

Podle mluvčího Úřadu pro civilní letectví (ÚCL) Vítězslava Hezkého jde u dronů stále o řízený let, i když pilot nesedí na palubě letadla, ale tisíce kilometrů daleko na vojenské základně.

S přelety podle něj nebude problém, protože špionážní drony letí ve výšce až 20 kilometrů nad zemí. „Tam nehrozí, že se potkají s ostatními účastníky letového provozu,“ řekl Právu Hezký. Dodal, že americká armáda bude muset před každým letem oznámit ÚCL trasu a čas přeletu. „Každý let bude mít letový plán a řízení letového provozu o něm bude vědět, jako o každém letadle, které vstupuje do našeho letového provozu,“ podotkl Hezký.

Slepý a hluchý

Letecký expert Tomáš Soušek také soudí, že ve vysokých výškách nejsou bezpilotní letadla žádnou hrozbou. „Pouze při stoupání a klesání se pohybují vzdušným prostorem, ve kterém mohou být jiná letadla,“ řekl Právu Soušek. Je proto standardní, když při startu a přistání se uzavře vzdušný prostor, aby nemohlo dojít ke střetu s jinými stroji.

Letadlo je podle něj připraveno i na krizové scénáře, např. když nad ním pilot na základně ztratí kontrolu. „Samo doletí na určené místo,“ uvedl. Dodal, že zatím nezaznamenal, že by podobný letoun spadl.

Přelety amerických dronů souvisí s plánem Pentagonu nasadit příští rok až 4500 vojáků na východní hranici NATO, sousedící s ruským prostorem, tedy v Pobaltí, Polsku, Rumunsku a Bulharsku.

Již loni se podle německého časopisu Der Spiegel Američané dohodli, že by kvůli akci poblíž ruských hranic mohly letouny Global Hawk létat třikrát až pětkrát měsíčně přes území SRN. Ale ani zde prý nebyla vyjednávání jednoduchá, protože americké vedení muselo slíbit, že nad Německem bude mít letoun vypnuty všechny radary a senzory, aby nemohl monitorovat situaci na zemi. Stejně zní domluva i v Česku.

Anketa

Souhlasíte s tím, že nad Českem budou létat americké výzvědné drony?
Ano
25,4 %
Ne
74,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 15170 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám