Hlavní obsah

Pane premiére, zastavte ČEZ, žádali demonstranti kvůli prodeji bytů v Písnici

Zhruba 80 lidí se v pondělí vpodvečer sešlo před úřadem vlády na demonstraci obyvatel pražského sídliště Písnice, kteří nesouhlasí s prodejem bytů ve vlastnictví energetické společnosti ČEZ. Svými transparenty a hesly se obraceli zejména na premiéra Bohuslava Sobotku (ČSSD) a ministra financí Andreje Babiše (ANO), aby prodej bytů firmou většinově ovládanou státem zastavili. ČEZ byty prodává ve veřejné soutěži, jejíž uzávěrka je v pátek 2. prosince. Protest trval necelou půlhodinu.

BEZ KOMENTÁŘE: Demonstrace před Úřadem vládyVideo: Novinky

 
Článek

Demonstranti, kvůli kterým musela policie před úřadem vlády omezit průjezd aut, nesli transparenty s nápisy Pane premiére, zastavte ČEZ a také Naše plány vždycky zhatí politici boubelatí. Transparent Stop bakalizaci písnických bytů odkazoval na kritizovanou privatizaci bytů důlní společnosti OKD do rukou firmy, kterou později koupila firma spoluvlastněná miliardářem Zdeňkem Bakalou.

Mluvčí iniciativy Moje Písnice Ondřej Václavík protestujícím řekl, že ČEZ sice jedná podle zákona, ale nemorálně. Obyvatelé bytů si podle něj přejí slušné a transparentní zacházení, ale to se neděje.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Obyvatelé pražského sídliště Písnice a bytového domu Bělocerkevská, kteří nesouhlasí s prodejem bytů ve vlastnictví společnosti ČEZ, demonstrovali u Úřadu vlády v Praze.

Účastníci protestu používali houkačky a frkačky a skandovali hesla Byty nejsou rohlíky, Sobotko vylez, ČEZ nás chce okrást a další směřující k ministru financí, jako třeba Babiše do koše. Ministerstvo financí státní podíl v ČEZ spravuje.

Další protest proti prodeji bytů v Písnici je naplánován na středeční podvečer do Letenské ulice před ministerstvo financí.

ČEZ soutěž nezruší

Městská část Praha-Libuš, jejíž rada v pondělí o situaci nájemníků na sídlišti Písnice jednala, preferuje zrušení vyhlášené veřejné soutěže a zahájení jednání o prodeji bytů přímo nájemníkům. Pokud veřejná soutěž nebude zrušena, žádá pondělním rozhodnutím Libuš společnost ČEZ o prodloužení lhůty pro podání nabídek do 27. června 2017. Důvodem je, aby se na ni stihla případně připravit.

Foto: Vít Šimánek, ČTK

Obyvatelé pražského sídliště Písnice a bytového domu Bělocerkevská, kteří nesouhlasí s prodejem bytů ve vlastnictví společnosti ČEZ, demonstrovali u Úřadu vlády v Praze.

Na případnou koupi bytů má Libuš schválenou neomezenou bezúročnou půjčku od pražského magistrátu. ČEZ ale následně uvedl, že veřejnou soutěž nezruší a její páteční termín neprodlouží s ohledem na ostatní účastníky tendru.

Soubor panelových domů se 36 vchody tvoří větší část sídliště, které je nedaleko budoucí stanice metra D Písnice. Celková podlahová plocha bytů je přes 54 000 metrů čtverečních. Panelové domy byly postaveny v letech 1987 až 1990 a jsou po částečné rekonstrukci. Nájemníci tvrdí, že měli přislíbeno, že si budou moci byty odkoupit.

Reklama

Výběr článků

Načítám