Hlavní obsah

Vláda chystá on-line zdravotnictví. Recepty i výsledky vyšetření by mohly být na internetu

– Praha
Novinky, zpe

Získat recept na léky po internetu nebo si přečíst výsledek lékařského vyšetření, aniž by člověk musel chodit do ordinace. To by se mělo stát realitou do roku 2020. Počítá s tím národní strategie elektronického zdravotnictví, na kterou v pondělí jednomyslně kývla vláda.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) před svým odchodem z funkce ještě stačil protlačit vládou národní strategii elektronického zdravotnictví.

Článek

„Tak jak je dnes člověk zvyklý spoustu věcí řešit elektronicky, totéž bude i ve zdravotnictví,“ prohlásil dosluhující ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD).

Strategie počítá s tím, že pacient se bude moci k doktorovi objednat po internetu. Výsledky vyšetření dostane rovněž elektronicky. „Bude se moci podívat do svého zdravotnického záznamu, bude moci získat výpis, aniž by musel jít do ordinace,“ nastínil Němeček. Elektronicky by také pacienti mohli dostat recept na léky.

Operace na dálku

Schválený materiál obsahuje i základní principy telemedicíny. To znamená, že zatímco bude pacient ležet v nemocnici, operující lékař bude třeba v jiné zemi a zákrok bude probíhat prostřednictvím robotů.

„V tomto česká medicína zaostává. Strategie teď začne být uplatňována a naplnit by se to mělo během pěti let,“ tvrdí ministr. Dodal, že elektronizace si podle něj nevyžádá velké finanční náklady.

Končí Němeček a Dienstbier

Strategie elektronického zdravotnictví byla posledním bodem, který vládou Němeček protlačil. Ke konci listopadu ho totiž ve funkci nahradí šéf motolské nemocnice Miloslav Ludvík (oba ČSSD).

„Budu odcházet s pocitem, že práce, kterou jsme udělali na ministerstvu, teď finišuje. Jsem rád, že jsem stihl strategii předložit,“ komentoval svůj odchod Němeček.

Pondělní zasedání kabinetu je poslední také pro ministra pro lidská práva Jiřího Dienstbiera (ČSSD). Jeho post dostal poslanec za soc. dem. Jan Chvojka.

Anketa

Přivítali byste možnost získat recept či výsledek vyšetření po internetu bez návštěvy ordinace?
Ano
73,8 %
Ne
26,2 %
Celkem hlasovalo 614 čtenářů.

Související téma:

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček

Reklama

Výběr článků

Načítám