Hlavní obsah

Robejšek oznámil vznik Realistů, chce se obětovat pro blaho národa

• Aktualizováno
Právo, Novinky, tin, jas

Politolog Petr Robejšek, který obdržel vyznamenání od prezidenta Miloše Zemana k 28. říjnu, oznámil ve čtvrtek vznik nové strany s názvem Realisté. Strana má ambice uspět ve sněmovních volbách v příštím roce.

Foto: Petr Horník, Právo

Politolog a komentátor Petr Robejšek

Článek

„Chceme uzdravit nemocnou politiku,” řekl na úvod Robejšek, který je kritikem  stávající podoby Evropské unie i její migrační politiky.

„Náš voličský potenciál je přibližně dvacet procent,“ řekl Robejšek novinářům.

Robejšek má zatím ve straně funkci „mentora“, předsedu bude strana volit v únoru nebo v březnu.

Obětovat se pro blaho národa

Realisté, kteří mají ve znaku modrou hvězdu, budou mít podle něj silný pronárodní akcent. „Chceme především pracovat pro blaho národa. Je důležitější pracovat a obětovat se pro svůj národ než pro národ cizí,“ řekl Robejšek. Strana podle něj reaguje na fenomén, který odstartoval brexit ve Velké Británii či zvolení Donalda Trumpa prezidentem USA.

Hlavními prioritami Realistů jsou podle něj rodina, bezpečnost, spravedlnost, národní bohatství a odpovědnost. Konkrétní politický program představí až na jaře.

Strana bude cílit také na zklamané voliče. „Pravicové strany zoufale hledají půdu pod nohama, ANO se posunuje doleva, k podbízení se voličům. My nebudeme urážet veřejnost floskulemi,“ řekl Robejšek.

„Není vyloučené, že postavíme i prezidentského kandidáta. Moje kandidatura není příliš pravděpodobná, ale nikdy neříkej nikdy,“  uvedl také Robejšek.

„Donedávna jsem si myslel, že společnosti nejvíce posloužím v roli kritického publicisty. Ale samozřejmě mi bylo vždy jasné, že změnu politiky lze dosáhnout pouze v politice,” doplnil ve čtvrtek na Facebooku, kde popsal vznik nové strany.

Realisté se podle něj liší od ostatních stran zvolenou metodou vládnutí. „Dosavadní styl vládnutí se vyznačuje snahou ovlivňovat vše a to způsobuje, že nakonec vlastně neřídí nic pořádně. My se soustředíme na ty politické, ekonomické a společenské problémy, které splňují následující předpoklady: jsou důležité a zároveň námi ovlivnitelné. Ve zbývajících oblastech chceme snižovat zásahy státu,” tvrdí politolog.

Členem Realistů je například ekonom Pavel Kohout, dřív spjatý s Věcmi veřejnými a Úsvitem. Ve straně se sešli také podnikatel Antonín Fryč, předseda Unie zaměstnavatelských svazů ČR Jiří Horecký, agrární analytik Petr Havel či prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu Jiří Hynek.

Robejšek, který po emigraci v 70. letech minulého století žije v Německu, avizoval již ve středu, že „něco oznámí”.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám