Hlavní obsah

Jiřina Bohdalová převzala za otce odbojářské ocenění

Právo, dan
Praha

Desítky lidí, kteří aktivně bojovali proti komunistickému režimu, převzaly v úterý na ministerstvu obrany osvědčení účastníků třetího odboje. Mezi nimi byla i známá herečka Jiřina Bohdalová, která si přišla pro ocenění In memoriam za svého zesnulého tatínka.

Předávání osvědčení účastníkům třetího odbojeVideo: Novinky

 
Článek

František Bohdal podle ministerstva „měl podíl na přípravě emigrace jiné osoby spočívající v jejím ukrývání a materiálním zabezpečení a dále za ukrývání zbraní a munice pro odbojovou skupinu“.

Bohdalová po slavnostním ceremoniálu Právu řekla, že do nedávné doby netušila, že její otec schovával pro odbojáře zbraně a munici. Ale o tom, že pomohl emigrovat ministru exilové vlády Ladislavu Karlu Feierabendovi, se v rodině vědělo. „Byl to ministr Feierabend z Benešovy vlády. To jsem věděla, protože táta byl za to odsouzen na 15 let a odseděl si skoro sedm let ve Valdicích,“ uvedla slavná herečka.

Františka Bohdala soud odsoudil v roce 1954 za napomáhání k velezradě a přidal k tomu přechovávání zbraní. Vzdálený příbuzný si totiž k němu do truhlářské dílny schoval osm pistolí.

Foto: Petr Horník, Právo

Herečka Jiřina Bohdalová přebírá od vojenského historika Eduarda Stehlíka ocenění In memoriam pro svého otce Františka Bohdala. Ceremoniálu se zúčastnila také dcera Bohdalové, herečka Simona Stašová.

O tom, jak otcovo uvěznění poznamenalo její život a život její rodiny, nechtěla herečka příliš mluvit. „To víte, že mě za to nechválili. To vám nebudu vyprávět, to si snad každý dovede představit. Nehledě na to, že o tom nerada mluvím, protože je to bolestivá stránka naší rodiny,“ dodala.

Vyznamenání ke 111. narozeninám

O ocenění pro svého otce požádala Bohdalová poté, co natáčela dokument Tajemství rodu, v němž mluvila o otcově uvěznění. „Když plukovník Eduard Stehlík (ředitel odboru ministerstva obrany pro válečné veterány) vyslechl, jaký byl jeho život, tak mi řekl, abych o ocenění požádala,“ dodala Bohdalová. Je jí líto, že se otec vyznamenání nedožil. „Včera by mu bylo 111 let, takže to dostal k narozeninám,“ poznamenala.

Ocenění otce Jiřiny Bohdalové za jeho protikomunistickou odbojovou činnost je zajímavé i proto, že herečka se dlouho soudila proti tomu, že ji komunistická Státní bezpečnost (StB) vedla od roku 1959 ve svých spisech jako svou agentku. V roce 2004 se jí podařilo přesvědčit soud, že její jméno je na seznamech neoprávněně.

Kromě Františka Bohdala byl oceněn např. disident a porevoluční ředitel BIS Stanislav Devátý.

Reklama

Výběr článků

Načítám