Hlavní obsah

Hejtmanem Ústeckého kraje se stal opět komunista Oldřich Bubeníček

Právo, ape
Ústí nad Labem

Hejtmanem Ústeckého kraje byl na pondělním ustavujícím zasedání zastupitelstva znovu zvolen komunista Oldřich Bubeníček. Komunisté v kraji vytvořili koalici s ČSSD a koalicí SPD-SPO. Ta má jen těsnou většinu 28 hlasů v 55členném zastupitelstvu. Vítězné hnutí ANO, které má 20 zastupitelů, skončilo v opozici.

Foto: Petr Horník, Právo

Hejtman Ústeckého kraje Oldřich Bubeníček

Článek

Volba vedení kraje začala po slavnostním slibu zastupitelů. Písemně byl návrhové komisi doručen nejen návrh koalice, aby hejtmanem byl zvolen Oldřich Bubeníček, ale také návrh hnutí ANO na zvolení jeho lídra Petra Urbánka. ODS a ANO navrhovaly tajnou volbu, zastupitelé ale návrh neschválili.

Bubeníček ve veřejném hlasování získal 28 hlasů, byl tedy zvolen jen těsnou většinou, kterou nová koalice disponuje. Na volbu Urbánka z ANO tak ani nedošlo.

Zastupitelé i přes nesouhlas opozice také odhlasovali, že hejtman bude mít pět náměstků.

„Dostačující počet jsou dva náměstci,“ namítal Jiří Kulhánek z ODS. Podle Bubeníčka je v jiných krajích náměstků i více a počet pěti je přibližně průměr.

Prvním náměstkem byl zvolen Martin Klika (ČSSD), dalšími náměstky pak Jaroslav Foldyna (ČSSD), Stanislav Rybák, Jaroslav Komínek (oba z KSČM) a Petr Šmíd (za koalici SPD-SPO).

Foldyna bude jediným neuvolněným náměstkem, bude mít na starosti komunikaci s vládou a státními úřady.

Nejtěsnější většina

Koalice chce pokračovat víceméně ve starých kolejích, kdy komunisté v kraji vládli společně se sociálními demokraty. „Byl bych hrozně rád, aby se pokračovalo v tom, co se tu nastartovalo,“ řekl nově zvolený hejtman Bubeníček, který stál v čele kraje i v uplynulých čtyřech letech.

Již při prvních hlasováních se ukázalo, že většinu má koalice jen tu nejtěsnější. Například radní Jitka Sachetová nejprve těsně zvolena nebyla, a až když se hlasování opakovalo, získala těsnou většinu hlasů.

„Věřím, že po těchto politických hlasováních, kdy se volí konkrétní osoby a uspořádání v radě kraje, tak bude platit to, co říkali všichni zastupitelé — že se nechali zvolit, aby pracovali ve prospěch kraje a jeho občanů,“ řekl Bubeníček.

Rada kraje má celkem 11 členů, většinu šesti křesel mají komunisté. Sociální demokraté obsadili čtyři místa, zbývající pak patří SPD-SPO.

Reklama

Výběr článků

Načítám