Hlavní obsah

Historik Eduard Stehlík opouští svaz bojovníků za svobodu kvůli nedemokratickému vedení

Praha

Český svaz bojovníků za svobodu (ČSBS) opouští historik a ředitel odboru pro válečné veterány ministerstva obrany Eduard Stehlík. Důvodem je nedemokratické chování vedení svazu. Uvedl to ve čtvrtek Český rozhlas Radiožurnál. ČSBS v poslední době čelí sílící kritice například za vylučování členů, kteří jej kritizovali.

Foto: Petr Horník, Právo

Vojenský historik Eduard Stehlík

Článek

Stehlík, který byl členem spolku v Lidicích, poslal svazu rezignační dopis v úterý. Rozhodnutí o odchodu zvažoval dlouhou dobu, protože nechtěl poškodit své vztahy v Lidicích. Do tamního spolku vstupoval v době, kdy získal čestné lidické občanství.

K odchodu se rozhodl po zrušení kladenské organizace a poté, co Česká televize uvedla, že místopředseda svazu Milan Andres před rokem 1989 řídil donašeče Státní bezpečnosti v československé armádě. Andres obvinění odmítl. "Aby se do vedení takových funkcí (místopředsednických) dostávali spolupracovníci komunistického režimu a bezpečnostních složek, to je naprosto nepřijatelné. Zejména na místech, kde je potřeba, aby to po stránce morální fungovalo," řekl Stehlík.

Totalitní praktiky

Zkritizoval také nedávné zrušení kladenské organizace ČSBS a vyloučení její předsedkyně Gabriely Havlůjové, která vedení ČSBS kritizovala. "To je pro mě poslední kapka. Gabrielu Havlůjovou znám léta, je to člověk, který pro to dýchal, dělá obrovský kus práce pro zachování památky obětí a pozůstalých po obětech," poznamenal Stehlík. Zrušení organizace označil za totalitní praktiky, které nemají v demokratické společnosti místo.

Radiožurnálu řekl, že svaz by měl být především organizací, která, tak jak má v názvu, usiluje o svobodu, demokracii, o prosazování idejí, které jsou založeny na masarykovské republice.

Místopředseda: S vedením nemluvil

Místopředseda svazu Emil Kulfánek řekl, že pokud Stehlík naslouchal jedněm názorům, měl oslovit a vyslechnout si i vedení ČSBS, což se nestalo.

"Kdokoli může dobrovolně vstoupit a kdokoli může dobrovolně vystoupit. Nevím, kdo co panu Stehlíkovi udělal, že se rozhodl takovouto formou veřejně vystoupit," poznamenal.

Stehlík k tomu poznamenal, že rozhodnutí v něm zrálo dlouhou dobu. Vycházel při tom z názoru, který vedení opakovaně sdělovalo při různých příležitostech.

Stropnický uvažuje o odejmutí dotace

Kritika ČSBS za činy jeho vedení v posledních měsících značně stoupá. V poslední době z něj vystoupili třeba válečný veterán Pavel Vranský, ženy spojené s vyvražděním Ležáků za druhé světové války nebo dcera dlouholetého předsedy svazu Markéta Čermínová. Předseda hnutí Jaroslav Vodička také čelil kritice za svůj projev při terezínské tryzně, který židovské obce kvůli výrokům o uprchlících označily za xenofobní.

V úterý se ke kritice přidal i ministr obrany Martin Stropnický (ANO). Některé výroky představitelů svazu z posledních měsíců byly podle něj již za hranou. Zváží, zda ministerstvo schválí na příští rok pro organizaci finanční dotaci.

„Demokratizace v projevování úcty prezidentovi”

Podle Kulfánka ČSBS od ministerstva nikdy nedostalo peníze na svůj provoz. Na příští rok žádalo o příspěvek třeba na výrobu obrazu o domácím odboji nebo na společenské večery k významným výročím. "Pokud se pan ministr rozhodl, že žádné takové projekty nepodpoří, tak na to má samozřejmě plné právo," řekl Kulfánek.

Na otázku, jak si vysvětluje sílící kritiku vedení svazu, Kulfánek odvětil, že je vyvíjena mediální snaha o zničení ČSBS, "který vyslovuje jednoznačnou podporu demokratizaci České republiky, zejména v projevování úcty k prezidentovi země".

Reklama

Výběr článků

Načítám