Hlavní obsah

Poslední možnost užít si slunce. Od středy se zatáhne a ochladí

Přelom října a listopadu bude slunečný a relativně teplý, ale s nástupem nového měsíce se počasí změní do typicky pošmourné nálady, zatáhne se, ochladí a na horách bude sněžit. Nevlídné počasí potrvá i o víkendu. Chlad a vítr navíc začnou ve větší míře shazovat listy stromů.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„V roce 2001 bylo 31. října v Česku 22 stupňů, zato v roce 2013 naměřili v mrazových kotlinách minus 10. Dnes máme příjemný střed, v kotlinách minus 5, v nížinách minus 3, ale odpolední maxima vystoupí na 9 až 13 a bude slunečný den,“ řekla v pondělí ráno Novinkám Dagmar Honsová z Meteopressu.

Připomněla, že nastal „hydrologický silvestr“, hydrologové totiž slaví 31. října konec hydrologického roku, protože co od nynějška na horách nasněží, roztaje až na jaře příštího roku.

„Halloweenská noc bude převážně jasná, místy bude zataženo nízkou inverzní oblačností a mlhavo,“ přiblížila meteoroložka. Tam, kde bude jasno, spadnou ranní teploty na 0 až –2 stupně, v místech s nízkou oblačností se udrží na 4 stupních až nule.

Od středy pravý listopad

úterý přes den to ještě nebude vypadat listopadově. Bude jasno až polojasno, jen výjimečně se objeví mlhy. Odpolední teploty vystoupí na 10 až 14 stupňů. K večeru ale přijde studená fronta, která ráz počasí změní a uvede do souladu s dlouhodobou statistikou, podle níž je listopad měsícem s nejkratší dobou slunečního svitu.

Během noci na středu bude přibývat frontální oblačnosti s deštěm, na horách začne sněžit. Dušičková středa už bude pravá listopadová. Bude zataženo až oblačno s deštěm, od 800 metrů budou srážky sněhové. Ranní teploty spadnou k 5 až 1 stupni, odpolední se vyšplhají na 6 až 10. Foukat bude čerstvý vítr.

Ve čtvrtek nás čeká oblačno s četnými dešťovými přeháňkami, které by měly být zpočátku dne sněhové už od 450 až 500 metrů. „Kdo nemá přezuto, ať raději nevyjíždí,“ upozornila řidiče Honsová. Hranice sněžení se bude postupně přesouvat k 700 metrů. Teploty po ránu klesnou na 4 stupně až 0, odpolední vystoupí na 4 až 8.

Pošmourno i o víkendu

Obdobně bude i pátek ve znamení velké oblačnosti s občasným deštěm nebo přeháňkami, nad 700 m sněhovými. Ráno rtuť klesne opět na 4 stupně až 0, odpoledne vystoupí maximálně na 5 až 9 stupňů.

Velká oblačnost s občasným deštěm nebo přeháňkami bude panovat i o víkendu. Ranní teploty 4 až 0, odpolední v sobotu 5 až 9, v neděli 6 až 10 stupňů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám