Hlavní obsah

Zeman zváží ocenění pro Bradyho. Při vhodné příležitosti

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman zváží, že ocení Jiřího Bradyho při vhodné příležitosti. Na tiskové konferenci to oznámil mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.

Zeman zváží ocenění pro Bradyho. Při vhodné příležitostiVideo: Novinky

 
Článek

„Aby dal pan prezident najevo, že k neudělení nemá politické motivy, jako gesto dobré vůle zváží ocenění pana Bradyho při vhodné příležitosti,“ uvedl Ovčáček.

Jakou příležitost má na mysli, však neřekl. „Nebudu specifikovat konkrétní datum, pan prezident to bude teď zvažovat,” konstatoval mluvčí.

Podotkl také, že státní vyznamenání není možné vynucovat žádnou nátlakovou kampaní.

Ovčáček zdůraznil, že celá kauza je založena na lži. „Ministr kultury Daniel Herman se v případě rozhovoru na slovenské ambasádě odvolával na tři svědky, ani jeden to nepotvrdil,” řekl mluvčí.

Kdo vyznamená Bradyho
Poslanecká sněmovna pamětní medailí a pamětním listem
Premiér pamětní medailí Karla Kramáře
Primátorka Prahy Klíčem od obce pražské
Město Brno pamětním listem
Univerzita Palackého v Olomouci pamětní medailí

Někteří politici se však rozhodli, že kvůli aféře v pátek 28. října na slavnostní ceremoniál nedorazí. „Nemáme obavy, že budou prázdné židle, budou tam příbuzní,“ komentoval bojkot Ovčáček.

Česko-čínské fórum má být kvůli dalajlámovi zrušenoVideo: Václav Toman, Novinky

Forejt telefonát nepotvrdil, ani nevyvrátil

Na tiskovou konferenci přišel také šéf hradního protokolu Jindřich Forejt. Několik novinářů se ho zeptalo, zda telefonicky mluvil s Bradym nebo jeho ženou. Odpovědi se však vyhýbal.

„Nebudu do 28. října jmenovat ani jednu osobu, se kterou jsem hovořil. Nevymučíte ze mě, ani potvrzení ani seznam,“ prohlásil Forejt.

Bradyho žena dříve uvedla, že se s manželem o udělení vyznamenání dozvěděli po telefonátu od Forejta. Hovor se měl uskutečnit 12. října.

Brady je strýc ministra kultury Hermana. Ten tvrdí, že mu prezident Zeman řekl, že Brady bude vyznamenán, pokud se Herman nesetká s tibetským duchovním dalajlamou. Hrad to popírá.

Související téma:

Foto: Archiv TV Prima

Prezident Miloš Zeman při rozhovoru

Ovčáček v úterý na tiskové konferenci uvedl, že Zeman dostal informaci, že kvůli schůzce Hermana s dalajlamou bylo zrušeno česko-čínské investiční fórum. Prezident se prý bude snažit, aby se akce mohla konat na Hradě.

Reklama

Výběr článků

Načítám