Hlavní obsah

Sociální demokraté na jihu Čech zamítli návrh ANO na koalici s ODS

– České Budějovice
Právo, Pavel Orholz

Vítězná ČSSD společně s druhým ANO v krajských volbách na jihu Čech hledají třetí stranu do koalice. K většině jim schází jeden mandát. Ve středu večer ANO navrhovalo sociálním demokratům ve volbách třetí ODS, ale hejtman Jiří Zimola (ČSSD) po hodinovém jednání tuto variantu zavrhl. Obě strany se však stále shodují, že koalici vytvoří spolu.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola (ČSSD)

Článek

„Pro nás jako pro sociální demokraty, je mnohem přijatelnější varianta levostředové koalice v čele s ČSSD, hnutím ANO a případně s KDU - ČSL nebo Jihočechy,“ uvedl po schůzce Zimola.

Vedoucí vyjednávacího týmu ANO a jednička na kandidátce Radka Maxová se hned po volbách vymezila proti KDU - ČSL a KSČM. Je také nepravděpodobné, že by ČSSD chtěla tvořit koalici s uskupením Pro Jižní Čechy, které je složené z pravicové TOP 09, dále HOPB a STAN.

Představitelé týmu ANO nebyli po odmítnutí návrhu s ODS ve středu večer rozhození a novináře utvrzovali v tom, že chtějí stále jednat o koalici s ČSSD a třetím partnerem. „Sociální demokracii jsme vyslali signál, že jsme ochotni jednat a věříme, že najdeme shodu,“ ujistila po setkání Maxová. Dále zdůraznila, že Jihočeši jsou pro ANO jednou z variant.

Foto: David Ryneš, Novinky

Výsledek krajských voleb v Jihočeském kraji

„Včera jsme o tom vedli na krajském předsednictvu poměrně dlouhou debatu. My tuto variantu nezavrhujeme i osobně znám některé představitele. Vím, jak pracují, víme, že byli v opozici a že by se rádi stali součástí koalice a že by rádi prosazovali svůj program zaměřený na venkov,“ konstatovala Maxová. Dodala, že nemůže rozhodovat sama, ale tuto možnost bude řešit znovu krajské předsednictvo.

Koalice bez ČSSD?

Nabízí se však také možnost, že by ANO udělalo koalici s některými z pěti stran bez vítězných sociálních demokratů. „Stále platí, že ctíme výsledky voleb a post hejtmana náleží sociální demokracii. My si pevně nárokujeme prvního vícehejtmana,“ reagovala na otázku Maxová.

ČSSD získala v krajských volbách 15 mandátů a druhé ANO 12. K většině v 55tičlenném zastupitelstvu jim tak schází jeden hlas. ODS skončila na třetím místě s osmi zastupiteli, KSČM jich má sedm, Pro Jižní Čechy pět, KDU - ČSL a Jihočeši mají po čtyřech mandátech.

Reklama

Výběr článků

Načítám