Hlavní obsah

Vláda návrh na toleranci alkoholu u cyklistů nepodpoří

Vláda podle očekávání nepodpoří v Parlamentu senátní návrh, aby cyklisté na místních komunikacích nebyli pokutováni za jízdu pod mírným vlivem alkoholu. Ministři přistoupili na doporučení ministerstev vnitra, dopravy i zemědělství, asociace pojišťoven i Nejvyššího státního zastupitelství. O postoji kabinetu informoval tiskový odbor na webu Strakovy akademie.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Senátní návrh počítá s tím, že by cyklisté neměli být trestáni za to, že si před jízdou dali několik piv nebo skleniček vína. Předloha má podle rakouského vzoru uzákonit, že by při jízdě na cyklostezkách, v obcích a na silnicích třetí třídy mohli mít až 0,8 promile alkoholu v krvi, pokud pojedou na jízdním kole sami. Další podmínkou je to, že alkohol nevyloučí jejich schopnost řídit kolo.

Zrušení nulové tolerance k alkoholu za řídítky kol odmítlo ministerstvo dopravy kvůli tomu, že "cyklista pod vlivem alkoholu není nebezpečný jen sám sobě, ale představuje velké nebezpečí i pro ostatní účastníky silničního provozu".

Škromachův návrh

Ministerstvo vnitra k tomu uvedlo, že loni bylo v ČR 4226 dopravních nehod cyklistů, při nichž bylo 68 cyklistů usmrceno a 394 těžce a 3138 lehce zraněno. Cyklisté zavinili 783 nehod a téměř třetina z nich byla podle ministerstva vnitra pod vlivem alkoholu.

Ministerstvo odmítlo rovněž navrhované snížení pokuty za jízdu na kole pod vyšším vlivem alkoholu ze současných 2500 až 20 000 korun na nejvýše 500 korun.

Návrh předložila dvacítka senátorů v čele s místopředsedou horní komory Zdeňkem Škromachem (ČSSD), podle něhož je ČR jednou z posledních tří zemí EU, kde ještě platí pro cyklisty absolutní zákaz alkoholu. Zmírnění zdůvodnil Škromach mimo jiné tím, že stávající znění zákona znemožňuje plně využívat vinařských cyklostezek, které cíleně vedou vinohrady a v okolí vinných sklepů.

Anketa

Měla by být nějaká tolerance alkoholu při jízdě na kole?
Ano
69,1 %
Ne
30,9 %
Celkem hlasovalo 1056 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám