Hlavní obsah

Prahou má burácet velkolepá vojenská přehlídka

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Česko nejspíš čeká v roce 2018 velkolepá podívaná. Podruhé v novodobé historii země by měla Prahou zadunět vojenská přehlídka, a to 28. října v rámci oslav 100. výročí vzniku samostatného Československa.

Foto: Milan Malíček, Právo

Poslední přehlídka se konala v roce 2008 na Evropské třídě.

Článek

Detaily zatím nejsou známy, protože ministerstvo obrany je drží pod pokličkou. Podle informací Práva armáda, stejně jako v roce 2008, představí spolu s příslušníky policie a integrovaného záchranného systému to nejlepší, co má k dispozici.

„Ano, něco se chystá, ale zatím není jisté ani kdo všechno by se měl zúčastnit, ani není rozhodnuto o místě, kde by se přehlídka měla konat,“ potvrdil Právu vojenský historik a šéf odboru válečných veteránů ministerstva obrany Eduard Stehlík. Podle něho jde o to, aby lidé, kteří přijdou, viděli to nejlepší a co nejvíce, co bude možné.

Dál od Hradu

Zatímco před listopadem 1989 se přehlídky konaly na Letné, ta první po vzniku ČR se uskutečnila na Evropské třídě v Praze. Ovlivnit místo může i to, kdo bude právě prezidentem – volby budou počátkem roku 2018. Do Dejvic se totiž přehlídka stěhovala poté, co tehdejší prezident Václav Klaus prý nebyl nadšen tím, že by mu pod okny Hradu burácela vojenská technika při cestě na Letnou.

Podle Stehlíka je jisté, že by se měly zúčastnit všechny složky armády. Předpokládá se zapojení dalších částí integrovaného záchranného systému, tedy policie, hasičů, pražských záchranářů i městských strážníků. Občanům by se měla představit také historická technika, která bude schopna provozu.

Například jen pár hodin trvající akce v Resslově ulici 18. června na paměť parašutistů stojí na poplatcích za zábor 200 tisíc korun.
vojenský historik Eduard Stehlík

Jak uvedl Stehlík, není organizační příprava takové akce jednoduchá. „Armáda je mnohonásobně menší, než byla v minulosti. Půjde tedy o to, aby se přehlídka skloubila s průběhem armádního výcviku a také s plněním jejích běžných úkolů, například v zahraničních misích,“ podotkl s tím, že kdyby se defilé omezilo jen na jeden tank a pět vozidel, tak by to byl spíše trapas.

Ovlivnit přípravy také mohou další věci, například náklady za zábor prostranství či zpřísněné normy pro noční klid, které omezují možnost nočního nácviku. „Dělat takovou akci jinde než v Praze nemá smysl. Uzavření části ulic v situaci, v jaké nyní hlavní město je, je obtížné. A taky nákladné. Například jen pár hodin trvající akce v Resslově ulici 18. června na paměť parašutistů stojí na poplatcích za zábor 200 tisíc korun,“ uvedl Stehlík.

Povinné ručení i pro tanky

Dodal, že když v roce 2000 pořádali v Nuslích rekonstrukci bojů na barikádách, musela armáda zaplatit i povinné ručení za všechnu techniku včetně tanků. Je prý sice možné pokusit se vyjednat výjimku, ale taková jednání nejsou snadná. I proto se akce začíná připravovat s dvouletým předstihem.

Přehlídky se konaly v květnu vždy při příležitosti konce druhé světové války. Naposledy to bylo za minulého režimu v roce 1985. Po odmlce se na Letné 28. října 2008 na tříkilometrové trase předvedlo 2100 lidí a 196 bojových prostředků včetně tanků, letounů a vrtulníků. Podle armády přehlídka tehdy vyšla na 15 miliónů korun.

Anketa

Souhlasíte s uspořádáním velké vojenské přehlídky v Praze?
Ano
69,7 %
Ne
30,3 %
Celkem hlasovalo 7685 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám