Hlavní obsah

Vojáci v Ralsku po 25 letech: Čeští a američtí výsadkáři tam budou mít rozsáhlé cvičení

Právo, Michael Polák

Poslední sovětští vojáci opustili vojenský prostor Ralsko v květnu 1991. Od té doby leží stranou zájmu jakékoliv armády. Po čtvrtstoletí se ale profesionální vojáci do Ralska vrátí, byť jen krátkodobě.

Foto: Michael Polák, Právo

Po sovětské armádě zůstaly na letišti Hradčany v Ralsku úly, v nichž Sověti ukrývali stíhačky a další letadla.

Článek

Na konci září se rozsáhlého česko-amerického cvičení parajednotek armád obou zemí zúčastní kromě armádních parašutistů i flotila transportních i bojových letadel. Cvičení Sky Soldier II. se uskuteční od 26. do 30. září především v prostoru letiště Hradčany a jeho okolí.

„Zapojí se do něj zhruba 150 českých a 150 amerických výsadkářů. Jejich úkolem bude provedení výsadkové operace s cílem ovládnutí letiště a rozšíření ovládnutého prostoru včetně obsazení dvou nevyužívaných mostů a poté vyčištění nedaleké linie lehkého opevnění,“ řekl Právu plukovník Jan Šulc z generálního štábu Armády ČR.

Cvičení Sky Soldier se v minulosti uskutečnilo na letišti v jihočeské Bechyni a jeho okolí.

Terén vyhovuje plánu cvičení

„Letos jsme se rozhodli využít prostoru bývalého vojenského letiště Ralsko-Hradčany, protože zdejší terén optimálně vyhovuje plánu cvičení,“ uvedl.

Uvedl, že nelze vyloučit, že se česká armáda do Ralska znovu vrátí. „Vše ale bude záležet na vyhodnocení průběhu tohoto cvičení a na domluvě s okolními obcemi,“ doplnil Šulc.

V rámci nynějšího cvičení se v Hradčanech uskuteční tři velké výsadky parašutistů. První v ranních hodinách 26. září z transportního letounu L-410, po něm přijdou na řadu mediálně známé letouny CASA. Do nich se vejde více než padesát výsadkářů v plné výzbroji, a letouny CASA tak budou mít na starosti výsadek hlavních sil, plánovaný ve dvou vlnách – večer a ráno. V akci budou také lehké bitevní letouny L-159 ALCA, které budou simulovat leteckou podporu pozemním silám.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám