Hlavní obsah

Leteckého cvičení Ample Strike se zúčastní 1500 vojáků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Náměšť nad Oslavou (Třebíčsko)
Aktualizováno

Leteckého cvičení Ample Strike 2016 se od 30. srpna do 20. září na území ČR zúčastní 1500 vojáků ze 17 členských a partnerských států NATO. Letová část bude od 5. do 16. září. Cílem cvičení je sladění činnosti pilotů taktického a vrtulníkového letectva s činností předsunutých leteckých návodčích při podpoře pozemních operací, řekl velitel Vzdušných sil Armády ČR Jaromír Šebesta.

Foto: Novinky

Stíhačka Jas-39 Gripen na letišti v Čáslavi

Článek

Letouny budou vzlétat z letišť v Čáslavi, Náměšti nad Oslavou a Pardubicích a ze tří zahraničních letišť v Německu, Maďarsku a Británii. Vrtulníky budou startovat z vojenských výcvikových prostorů Libavá a Boletice. Společný taktický výcvik se bude odehrávat pouze ve vojenských objektech Boletice, Bechyně, Náměšť nad Oslavou a Libavá.

Program cvičení počítá s letovými hodinami od 09:00 do 23:00, noční lety nejsou v plánu.

"Letouny působící ze zahraničních letišť budou létat bez výzbroje, letouny působící v ČR budou mít pouze kanonovou výzbroj," řekl řídící cvičení Zdeněk Bauer z velitelství Vzdušných sil. Při cvičení by vojáci letos měli uskutečnit 480 plánovaných scénářů. Loni se podle Bauera podařilo během cvičení uskutečnit rekordních více než 1600 navedení letounů na cíl.

"Kvantita letos není prioritou, zaměřili jsme se na vyšší náročnost úkolů," řekl Bauer.

Třicet čtyři letadel a vrtulníků

Podle údajů, které jsou k dispozici ke čtvrtku, by se cvičení mělo zúčastnit 1180 českých a 297 zahraničních vojáků. Mezi nimi bude na 150 leteckých návodčích.

Ve vzdušném prostoru bude operovat deset českých a 24 zahraničních letounů a vrtulníků. Budou mezi nimi například maďarské letouny JAS-39 Gripen nebo americké bojové vrtulníky Apache.

Letecké cvičení bude tradičně spojeno s hlukovou zátěží v okolí letišť. Podle velitele náměšťské základny Petra Čepelky by však mohla být díky rozmístění cvičebních lokalit hlavně do vojenských prostorů celkově nižší než za běžných letových dnů.

"Nicméně polské letouny Su-22 budou startovat z náměšťské základny a tam lze předpokládat hlukovou zátěž vyšší," uvedl Čepelka.

Vedení cvičení podle něj předem informovalo starosty okolních obcí a na možnou vyšší zátěž je upozornilo.

Cvičení Ample Strike 2016 navazuje na tradici úspěšných a oceňovaných mezinárodních cvičení Flying Rhino, Ramstein Rover a Ample Strike, která byla u náměšťské základny organizována v letech 2003 až 2015.

Reklama

Výběr článků

Načítám