Hlavní obsah

Přívalové deště na Valašsku zatopily sklepy a odnesly auto

Zlín

Přívalové deště v pátek večer a v noci na sobotu zatopily sklepy domů a firem na Valašsku. Kvůli vydatným srážkám vystoupala hladina toku Brumovka v Brumově na Zlínsku. Voda odnesla osobní auto, řidič stačil včas vystoupit.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Český hydrometeorologický ústav vydal pro Zlínský kraj výstrahu před povodněmi. Hasiči museli také čistit koryta dalších potoků. Vyjížděli k dvěma desítkám událostí, nikdo nebyl zraněn, sdělil mluvčí hasičů Roman Žemlička.

"Hasičům bylo oznámeno, že v Bylnici, u požární stanice, je ve vodě auto s osádkou. Nakonec se zjistilo, že ve voze byl jen řidič, který včas opustil potápějící se vůz. Bohužel, auto se zachránit nepodařilo. Kam až rozbouřený potok Brumovka auto odnesl, se prozatím nepodařilo zjistit," uvedl Žemlička.

Na Brumovce po poklesu hladiny již v noci neplatil ani první povodňový stupeň.

Hasiči řešili také sesuv půdy a zasypání železničního přejezdu mezi Bylnicí a Štítnou nad Vláří na Zlínsku. Po dobu odstraňování zeminy policie řídila dopravu kyvadlově jedním pruhem. Doprava na železnici byla zastavena.

Bezmocná kanalizace

Kanalizace kvůli silnému dešti nebyla schopna odvést vodu ze silnic. "V obci Horní Lideč pod železničním nadjezdem tak vzniklo menší jezero, ve kterém uvízlo osobní vozidlo. To se podařilo z vodního živlu vyprostit ještě před příjezdem hasičů," uvedl mluvčí.

Do sklepů se voda dostala v obcích Horní Lideč, Poteč, Střelná i ve městech Brumov-Bylnice a Valašské Klobouky.

"Ucpáním průtočného průřezu propustků nebo mostů došlo v obci Sidonie, Valašské Příkazy, Poteč a Nedašov k vylití potoků z jejich koryt a následně k zaplavení silnic nebo sklepů domů," řekl Žemlička, podle kterého zasahovalo kvůli dešti 28 jednotek hasičů u 17 událostí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám