Hlavní obsah

Senát nabídl prezidentovi na státní vyznamenání cestovatele Stingla

– Praha

Diplomatka Eva Filipi, cestovatel Miloslav Stingl nebo imunoložka Blanka Říhová jsou mezi 27 adepty na státní vyznamenání, které ve čtvrtek navrhl prezidentovi Miloši Zemanovi Senát. Původní předběžný seznam zahrnoval také politika Petra Pitharta, bývalý disident se ale nominace vzdal.

Foto: Petr Horník, Právo

Jednací sál Senátu

Článek

Mezi navrženými kandidáty figuruje taky Evžen Plocek, zastánce obrodného procesu v komunistické straně během událostí pražského jara, který se v dubnu 1969 upálil v Jihlavě. Je označován po Janu Palachovi a Janu Zajícovi za třetí živou pochodeň na protest proti okupaci Československa vojsky Varšavské smlouvy a nastupující normalizaci.

Velvyslankyně v Sýrii Filipi je jednou z nejzkušenějších a nejrespektovanějších diplomatek. Etnograf Stingl je mezinárodně uznávaným znalec domorodých kultur. Mezi jeho nejvýznamnější počiny jsou řazeny výzkumné pobyty mezi národy a kmeny indiánů, Polynésanů, Eskymáků a Papuánců.

Z vědců byli kromě opětovných nominací Říhové nebo Jiřího Bártka z Ústavu molekulární a translační medicíny, historik Antonín Klimek nebo ředitel Masarykova onkologického ústavu a šéf senátního zdravotnického výboru Jan Žaloudík.

Mezi řadou navržených odbojářů či válečných veteránů je člen prvního i druhého odboje, vězeň komunistického režimu a letecký maršál RAF Karel Janoušek.

Sněmovna už dřív nabídla Zemanovi na vyznamenání 34 lidí. Původně jich mělo být 35, nominace se vzdal astrofyzik Jiří Grygar. Prezident návrhům Senátu, Sněmovny a vlády může, ale taky nemusí vyhovět. Nejvyšší státní vyznamenání jsou udělována zpravidla o říjnovém státním svátku.

Seznam senátních kandidátů na státní vyznamenání
Řád bílého lva: Alois Dubec, Jaroslav Hofrichter in memoriam, Karel Janoušek in memoriam, Ondřej Mézl in memoriam, Antonín Velebnovský in memoriam
Řád T. G. Masaryka: Jan Lorman, Evžen Plocek in memoriam
Medaile Za hrdinství: Václav Provazník in memoriam, Josef Sousedík in memoriam, František Štamprech in memoriam
Medaile Za zásluhy: Jiří Bártek, Renata Cífková, Pavel Dragoun, Eva Filipi, Jan Gajdoš in memoriam, Jindřich Goetz, Pavel Haninec, Antonín Klimek in memoriam, Milan Knobloch, Miroslav Kváč, Ivo Mrázek, Josef Peksa in memoriam, Jaroslav Povšík, Blanka Říhová, Miloslav Stingl, František Vejražka, Jan Žaloudík

Reklama

Výběr článků

Načítám