Hlavní obsah

Evropská komise kývla na české řešení, které umožní dokončit zpožděné dopravní stavby

Novinky, jas
Brusel
Aktualizováno

Česká republika může začít stavět desítku prioritních dopravních staveb, které měly staré posudky vlivu na životní prostředí (EIA). Vláda se na výjimce dohodla s Evropskou komisí.

Foto: ŘSD, Novinky

Článek

„Dokončili jsme v Bruselu vyjednávání o EIA. Můžeme rychle dostavět 10 klíčových dopravních staveb za pomoci evropských fondů,” oznámil ve středu na Twitteru premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD) po jednání s předsedou Evropské komise Jean-Claude Junckerem.

„Rozhodnutí Evropské komise po několikaměsíčním vyjednávání si vážíme. Zachránili jsme stavby, které máme připravené k výstavbě a které mají přímý vliv na občany po celé republice. Můžeme tak pokračovat ve výstavbě dalších více než 120 kilometrů našich silnic a zapojit do nich dál evropské peníze,“ okomentoval dohodu ministr dopravy Dan Ťok (ANO).

Problémy se starými posudky má v Česku téměř stovka staveb za zhruba 130 miliard korun.

Vláda proto schválila v polovině června novelu zákona, která má umožnit stavbu deseti klíčových projektů bez nových posudků. Mezi těmito stavbami je například obchvat Českých Budějovic, dostavba královéhradecké dálnice D11 nebo obchvat Frýdku Místku.

Z balíčku priorit naopak vypadla část Pražského okruhu mezi D1 a D11, kvůli čemuž hodlá hlavní město zakázat vjezd kamiónů. [celá zpráva]

Podle premiéra je zásadní, aby se nyní podařilo rychle schválit příslušnou novelu. Následně by stavby mohly získat povolení a byla by zahájena výběrová řízení na dodavatele.

Vládní seznam prioritních staveb (124,4 km silnic):
D3 obchvat Českých Budějovic: Úsilné – Hodějovice (7,2 km) a Hodějovice – Třebonín (12,6 km)
D6 obchvaty obcí Řevničov (5,6 km), Lubenec (8,2 km), Nové Strašecí – Řevničov (5,6 km)
D48 obchvat Frýdku Místku (8,6 km)
D35 Opatovice - Ostrov (25,8 km)
D49 Hulín - Fryšták (17,3 km)
D55 obchvat Otrokovic (3,1 km)
D11 Hradec Králové – Smiřice (15,2 km)
I/11 Ostrava, prodloužená Rudná (6,5 km)
D1 Říkovice - Přerov (10,1 km)
modernizace železniční trati Sudoměřice - Votice
zdroj: ministerstvo dopravy

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám