Hlavní obsah

Neověřený lék proti rakovině Viaskor může poškodit ledviny

Státní ústav pro kontrolu léčiv (SÚKL) zakázal používání neověřeného léku Viaskor, cíleného na pacienty s nádorovými onemocněními. Ústav to oznámil na svém webu. Podle něj lék může poškodit ledviny.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Kromě toho, že se tento lék používá k neověřené a neschválené léčbě, obsahoval Viaskor také nepovolené látky a nižší koncentraci léčiv, než uváděl obal. Léčba Viaskorem a podobnými přípravky může podle ústavu poškodit funkce ledvin.

SÚKL odhalil neschválený přípravek při kontrolách zacházení s léky ve zdravotnických zařízeních. „Viaskor není v České republice registrován. Nesmí být používán při poskytování zdravotních služeb a nesmí být nadále uváděn do oběhu v ČR,“ sdělil ústav.

Lék byl také distribuován firmou Edukafarm, která k tomu nemá oprávnění. „Bylo zahájeno správní řízení o stažení přípravku z trhu v ČR,“ doplnil SÚKL.

Léčba vitamínem C

Viaskor je používán k léčbě vysokými dávkami vitamínu C. Taková léčba je cílena na onkologické pacienty a její propagátoři ji označují za „netoxickou chemoterapii". SÚKL ale již dříve oznámil v souvislosti s jinými podobnými léky, že podávání velmi vysokých dávek vitamínu C nemá zatím ověřené výsledky ani bezpečnost.

U Viaskoru navíc kontroloři zjistili několik dalších problémů. K přípravě léku byly použity látky neodpovídající předpisům a u některých vzorků léku byla odhalena nižší koncentrace účinné látky, než bylo uvedeno na obalu.

Viaskor rovněž připravují lékárny mimo Česko, které nemají oprávnění k zacházení s léčivými přípravky v tuzemsku, a příprava léku neodpovídá zákonům a lékárenské praxi. Nelze tedy podle SÚKL zaručit účinnost ani bezpečnost přípravku.

Česká televize uvedla, že distributor výhrady SÚKL odmítá. „Z našeho pohledu se rozhodně jedná o kvalitní přípravek. Proti rozhodnutí SÚKL se odvoláme k ministerstvu zdravotnictví," řekl televizi jednatel společnosti Edukafarm Zdeněk Procházka.

Reklama

Výběr článků

Načítám