Hlavní obsah

Pelikán plánuje projekt „otevřené věznice”, odsouzení mají být samostatnější

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Drážďany

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) chce hledat v německém vězeňství inspiraci pro programy zacházení s českými vězni. Po úterní návštěvě drážďanské věznice uvedl, že ho zaujal tamní režim, který ponechává vězňům mnohem větší odpovědnost za sebe samotné.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO) na jednání vlády

Článek

Právě samostatnost odsouzených jim má po návratu na svobodu pomoci začlenit se do běžné společnosti. I proto ministerstvo plánuje společně s Vězeňskou službou pilotní projekt "otevřené věznice".

"Zaujal mě tu zejména přístup k režimu vězňů. Sami si tu vaří, v době volna mohou jít sami do koupelny a sprch. Fungují tu jednolůžkové cely, které nás velmi zajímají a o kterých se u nás často říká, že to vůbec nejde," řekl ministr novinářům.

V Drážďanech postavili novou věznici

Drážďanská věznice vznikla na rozdíl od českých "na zelené louce", a to na základě mezinárodní architektonické soutěže. Její výstavba vyšla na 73 miliónů eur (zhruba dvě miliardy korun).

"V Česku takové moderní zařízení nemáme, u nás jsou věznice přestavovány z vojenských zařízení nebo třeba ze školy v přírodě jako v případě Světlé nad Sázavou. Což není úplně ideální," připomněl po prohlídce šéf Vězeňské služby Petr Dohnal.

Pelikán i přesto věří, že v některých českých věznicích prostor pro změnu je. "Leccos se dá udělat, aniž by to zvyšovalo náklady," podotkl.

V Jiřicích po vzoru Norska

Jednou z připravovaných novinek je projekt "otevřené věznice", který ministerstvo chystá ve věznici v Jiřicích a který má svůj předobraz v Norsku. Spolehliví vězni by se měli do Jiřic dostávat ke konci výkonu trestu a tamní areál by jim měl pomoci připravit se na návrat ke svobodnému životu.

Vedle zaměstnání tam odsouzení budou mít další aktivity, které je povedou k zodpovědnosti - například se budou starat o záhonky nebo o včelstva. Včelí úly by se ve středočeské věznici měly objevit už za několik týdnů, na podzim by podle plánů ministerstva mohla přibýt daňčí obora a časem možná i chovný rybník.

Projekt je součástí koncepce vězeňství do roku 2025, který v únoru schválila vláda. Hlavním cílem dlouhodobého plánu je snížit sedmdesátiprocentní recidivu odsouzených na zhruba 50 procent. Pro srovnání, v Drážďanech a dalších saských věznicích se do výkonu trestu vrací zhruba třetina pachatelů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám