Hlavní obsah

Šéfa komunistů Filipa vyzývá radikál Skála. Nechce, aby lidé utíkali k Babišovi

– Praha • Aktualizováno
Právo, Novinky, zpe, tin

Náš mediální obraz je mdlý a mělký, prohlásil na sjezdu komunistů Josef Skála, který je současně jediným protikandidátem Vojtěcha Filipa na post šéfa KSČM. Třetí adept, pražský zastupitel Ivan Hrůza, totiž v sobotu před volbou ve prospěch radikála Skály odstoupil.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Josef Skála na sjezdu komunistické strany

Článek

„My jsme přeci strana, která chce jít stále dopředu. Populistická pravice má plná náměstí. To je vážný problém,” řekl v kandidátském projevu Skála.

Pokračoval s tím, že straně utíká jedno téma za druhým. „Profituje z toho miliardářův fanklub,“ podotkl Skála, který evidentně narážel na hnutí ANO podnikatele Andreje Babiše.

Podobně mluvil i pražský zastupitel Ivan Hrůza. „Existuje nebezpečí, že hlasy odporu přitáhne jiný politický subjekt. Odmítněme stávající prakticismus,“ prohlásil s narážkou na předsedu Filipa, který má pověst politického pragmatika.

Radikální protikandidát

Hrůza původně na funkci předsedy KSČM kandidoval také, v projevu ale oznámil, že odstupuje a poprosil, aby delegáti dali hlas Skálovi.

Skála platí za zástupce ultrakonzervativního křídla v KSČM: v minulosti například obhajoval některé výroky pražské zastupitelky Marty Semelové, zpochybnil rovněž pravost podpisu funkcionáře bývalé KSČ Vasila Biľaka na tzv. „zvacím dopise“, po kterém následovala v srpnu 1968 invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa.

Za totality byl v předsednictvu Socialistického svazu mládeže a působil také v předsednictvu mezinárodní Světové rady míru.

Podle Skály by komunisté neměli být „béčkem sociální demokracie”, ale vrátit se k dřívějším dobám, kdy nastolovali levicová témata.

„Pojďme si slíbit, že to začneme dělat znovu. Staneme se iniciátorem budování většinového bloku, který zvrátí marasmus kolem nás. Najděte odvahu volit podle vlastního rozumu a srdce. Nenechte se řídit SMSkami,“ lákal delegáty Skála s narážkou na praktiky současného vedení. Strana by měla podle něj přidat na solidaritě s „oběťmi imperiálních agresí“.

Filip chce víc chránit zaměstnance

Filip v kandidátském projevu mluvil o tom, že KSČM se musí více zaměřit na otázku ochranu práv pracujících lidí.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Vojtěch Filip.

„Musíme se také soustředit na to, že bezpečný kraj může být pouze v bezpečném státě,“ prohlásil v narážce na migrační krizi.

O té mluvil i Skála. „Proč z našich úst nezazní jasně, že ten konflikt někdo způsobil, a musí za to zaplatit. O následcích mluví každý, často ostřeji než my. My musíme jít k příčinám,“ uvedl.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám