Hlavní obsah

Větší blbost jsem dlouho neslyšel, prohlásil Jurečka o návrhu Šlechtové zestátnit Hrad

Novinky, zpe
Praha

Lidovci se ve čtvrtek ostře vymezili proti nápadu ministryně pro místní rozvoj Karly Šlechtové z koaličního hnutí ANO, aby Hrad zcela patřil do rukou státu. Její návrh pokládají za neuvěřitelný. Šéf resortu zemědělství Marian Jurečka dokonce uvedl, že větší blbost dlouho neslyšel.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL)

Článek

„Areál Pražského hradu by měl patřit státu, má to být zakotveno v ústavě, navrhla Šlechtová. Větší blbost jsem dlouho neslyšel,“ napsal Jurečka na Twitter.

Strana ve čtvrtek vydala tiskovou zprávu, ve které se proti návrhu ohradila. „KDU-ČSL rozhodně návrh ministryně Šlechtové nepodpoří ani ve vládě, ani v parlamentu,“ uvedli lidovci.

Vyvlastnění je podle nich v demokratické společnosti naprosto krajní alternativou, k níž se sahá ve chvíli, kdy jde o velmi důležitý veřejný zájem a žádné jiné řešení není možné.

„V případě Pražského hradu neplatí ani jedno. Neexistuje žádný legitimní veřejný zájem zbavit vlastníky jejich majetku a ani nenastal žádný konflikt, který by bylo třeba řešit takto drastickým zásahem do jednoho ze základních občanských práv,“ stojí v prohlášení.

Související témata:

Foto: ANO

Kandidátka na ministryni pro místní rozvoj Karla Šlechtová

Foto: Gabriela Krejčová, Novinky

Ilustrační foto

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Lidovci už v minulosti jasně řekli, že jakékoli změny v církevních restitucích by považovali za porušení koaliční dohody a mohlo by to pro ně znamenat odchod z vlády.

Reklama

Výběr článků

Načítám