Hlavní obsah

Pošta stahuje přes třicet tisíc známek s Karlem IV. Mají chybu

Novinky, zpe
Praha

Česká pošta začala minulý týden po prvním dni prodeje stahovat známky s portrétem Karla IV. Došlo totiž k záměně dvou písmen v latinském nápisu. Známek bylo vytištěno 54 a půl tisíce, za první den se jich prodalo kolem dvaceti tisíc.

Foto: Archiv České pošty

Na známce s portrétem Karla IV. je místo správného Karolus Quartus uvedeno Karolus Quatrus.

Článek

Místo Karolus Quartus je na aršíku uvedeno Karolus Quatrus.

„Aršík a pamětní list byly z tohoto důvodu staženy z prodeje a Česká pošta zajišťuje vytištění správné verze, kterou bude možné zakoupit v nejbližší době,“ uvedl mluvčí pošty Matyáš Vitík.

Ujistil, že známka se zaměněnými písmeny je i nadále platná. „Zákazníci, kteří si už aršík se zaměněnými písmeny zakoupili, o své peníze nepřijdou,“ dodal.

Známek s chybou se prodalo celkem kolem dvaceti tisíc. „Proto známka nebude v budoucnu cennou z hlediska své tržní ceny, ale bude spíše raritou v řádu desítek tisíc kusů,” podotkl mluvčí.

Pošta vytiskne 35 tisíc kusů nových aršíků. Kolik to bude přesně stát, mluvčí neřekl. „Vytištění známek se pohybuje v nižším řádu stovek tisíc korun. Přesná cena je obchodním tajemstvím,” sdělil Novinkám Vitík.

Pošta známky s chybou použije

„Z aršíků, které byly staženy, pošta použije známky, které nadále platí a které využije v rámci poštovních služeb,” doplnil.

Poštovní známka, která připomíná 700. výročí narození římského císaře a českého krále Karla IV., stojí 54 korun. Slavnostně byla představena minulý týden ve středu ve Vlasteneckém sále pražského Karolina. Autorem návrhu je Jan Kavan.

Jedná se už o pátou známku s portrétem Karla IV. Česká pošta je v minulosti vydala v letech 1948, 1978, 1996 a 1998.

Reklama

Výběr článků

Načítám