Hlavní obsah

Vláda bude moci zvyšovat důchody nad rámec zákona, schválili poslanci

Novinky, jas

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Sněmovna ve středu podpořila novelu zákona o důchodovém pojištění, která má kabinetu umožnit zvyšovat důchody i nad rámec zákonné valorizace. Vláda by mohla podle návrhu penze zvýšit až o 2,7 procenta. Poslanci schválili rovněž návrh, aby horníci mohli odcházet do penze o sedm let dříve.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Vláda původně navrhovala strop pro zvýšení 1,7 procenta, nakonec se koalice shodla na výši 2,7 procenta, což navrhl šéf poslanců ČSSD Roman Sklenák. Pro hlasovalo 138 poslanců.

V případě, že by od příštího roku byly důchody zvýšeny o 2,7 procenta, dopady na státní rozpočet by byly 4,6 miliardy korun. Penze by se tak mohly zvýšit až o 300 korun měsíčně.

„Díky schválené vládní novele zákona může nyní vláda valorizovat starobní a invalidní penze vyšším tempem. Příští rok to bude 200 Kč v průměru,” oznámil bezprostředně po schválení na Twitteru premiér Bohuslav Sobotka.

Horníci půjdou do penze dříve

Poslanci následně schválili, že horníci hlubinných či uranových dolů budou moci odcházet do penze o sedm let dříve. Nárok na dřívější odchod do důchodu mají po odpracování určitého počtu směn

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Ilustrační foto

Někteří poslanci v debatě připomněli, že „invalidizace“ hrozí i řadě dalších profesí, a nebylo by proto od věci věnovat pozornost i jim.

Související témata:

Foto: Petr Horník, Právo

Zleva ministr vnitra Milan Chovanec (ČSSD), ministr zahraničí Lubomír Zaorálek (ČSSD), premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD), ministr kultury Daniel Herman (KDU-ČSL), ministr obrany Martin Stropnický (ANO) a ministr financí Andrej Babiš (ANO)

Foto: Poslanecká sněmovna ČR, Novinky

Mgr. Roman Sklenák

Oba návrhy nyní posoudí Senát.

Reklama

Výběr článků

Načítám