Hlavní obsah

Lékařům a sestrám stoupnou platy o deset procent, shodla se koalice

Novinky, zpe

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Platy lékařů a sester od příštího roku vzrostou o deset procent. V úterý se na tom shodla vládní koalice s lékařskými odbory a zástupci České lékařské komory. Neshody jsou stále ohledně navyšování plateb za státní pojištěnce.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD)

Článek

„Koalice je na tom fakticky už dohodnuta, ačkoli jsme to nepotvrdili usnesením vlády. Ale už si v tom rozumíme a k desetiprocentnímu zvýšení by mělo dojít od 1. ledna,“ řekl po schůzce premiér Bohuslav Sobotka (ČSSD).

Zatím však není jasné, kde se peníze na zvýšení platů najdou. Šéf státní kasy Andrej Babiš (ANO) tvrdí, že ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD) má hledat ve svém resortu.

„Za tři roky tam přijde 33 miliard. Je tam bohatě peněz na to, aby byly platy navýšeny,“ uvedl Babiš.

Sociální demokraté jsou ale pro zvýšení plateb za státní pojištěnce. „Klíčové pro zdravotní péči je, kolik mají k dispozici zdravotní pojišťovny. Péči neplatí ministerstvo zdravotnictví,“ prohlásil. Stát by měl podle něj na zvýšení platů přispět. „Těch 10 procent je signál vůči zdravotníkům. Teď se musíme dohodnout, kolik na to přispěje stát,” doplnil.

Němeček navrhuje nárůst odvodů státu o 9,88 miliardy. Babiš chce dát dvě miliardy.

Desetiprocentní zvýšení platů není řešením problémů ve zdravotnictví, které se vrství mnoho let
Milan Kubek, šéf České lékařské komory

Šéf České lékařské komory Milan Kubek ale podotkl, že problémy ve zdravotnictví nelze redukovat na jednorázové zvyšování platů. „Je třeba si uvědomit, že desetiprocentní zvýšení platů, které se k části zdravotníků ani nedostane, není řešením problémů ve zdravotnictví, které se vrství mnoho let,” sdělil.

Komora trvá na tom, aby ministr Němeček vytvořil krizový plán zdravotnictví. Hotový by měl být do konce května, potom ho projedná vláda. Kromě rozdělení peněz v resortu by měl plán například řešit i čím dál větší nedostatek zdravotnického personálu.

„Problém je se sestrami i lékaři. Je nezbytné, abychom naše zdravotnictví na tuto situaci připravili a stabilizovali ho a začali zlepšovat personální situaci,” míní Sobotka. Návrh by měl podle něj obsahovat i posílení kapacity na lékařských fakultách.

Velkou část z nich totiž využívají studenti ze zahraničí nebo čeští studenti, kteří po studiích odcházejí do ciziny. „Chci, abychom se dohodli na posílení financí pro vysoké školy, abychom si vychovali více doktorů,” zdůraznil premiér.

Změnit by se mělo i vzdělávání zdravotních sester. „Nevím, proč nebyl už dávno přijat zákon o postgraduálním vzdělávání. Je to nesmysl už od roku 2004, že sestry musí po čtyřletém studiu ještě absolvovat postgraduál. Ten akutní nedostatek je hlavně u sester,” komentoval Babiš.

Anketa

Je zvýšení platů lékařů a zdravotních sester o 10 procent dostatečné?
Ano
44,1 %
Ne
55,9 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 614 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám