Hlavní obsah

Vláda se neshodla na otcovské dovolené, novelu odložila na příští týden

Novinky, jas, zpe
Praha
Aktualizováno

Vláda se zatím nedohodla, zda by otcové měli být s partnerkou a narozeným potomkem na „otcovské dovolené”. Ministerstvo práce ji navrhlo v délce jednoho týdne v rámci novely zákona o nemocenském pojištění. O normě v pondělí jednal kabinet premiéra Bohuslava Sobotky (ČSSD), ale nakonec ji odložil na další týden.

Foto: Jaroslav Soukup, Novinky

Článek

Nová dávka by měla být poskytována z nemocenského pojištění otci dítěte po dobu jednoho týdne. „Nástup na otcovskou bude možný v období šesti  týdnů ode dne narození péče a výše této dávky za kalendářní den bude činit 70 procent denního vyměřovacího základu,” uvedl resort v důvodové zprávě.

Stát to vyjde až na 800 miliónů ročně

Podle ministerstva by náklady na zavedení otcovské byly ročně mezi 630 a 800 milióny korun. O dalších několik desítek miliónů  by Česká správě sociálního zabezpečení přišla v důsledku nižších odvodů na pojistném.

Právě kvůli dopadům na rozpočet je zatím proti ministr financí Andrej Babiš (ANO). „Návrh je koncipován jako týden volna bez jakékoli vazby na pobyt s dítětem a matkou. Pokud je poptávka po nároku na volno pro otce, mělo by jít o sdílení části mateřské dovolené s matkou v rámci naší velkorysé a unikátní úpravy mateřské a rodičovské,” napsal Novinkám.

Změnu systému je podle něj potřeba koncipovat rozpočtově neutrálně.

Lidovci pro

Návrh sociálních demokratů ale naopak podporují lidovci. „Vnímáme to jako pozitivní investici, hodláme to podpořit,” uvedl ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL).

Dodal, že on sám by už této změny asi nevyužil. „Přiznám se, že  u nás doma by tato praxe nebyla aplikována. Nás se to netýká, my už  jsme s pěti dětmi uzavřeli náš příspěvek k demografickému růstu ČR,” pousmál se.

Anketa

Podporujete návrh na zavedení týdenní otcovské dovolené?
Ano
73,4 %
Ne
26,6 %
Celkem hlasovalo 1789 čtenářů.

Související témata:

Foto: Jan Handrejch, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zemědělství Marian Jurečka

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám