Hlavní obsah

Ve zdravotnictví stoupnou platy o deset procent, slíbil Sobotka na prvomájové oslavě

Právo, Petr Kozelka

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vyškov
Aktualizováno

České republice se hospodářsky daří, a proto je třeba, aby se lépe měli i občané. Tak by se dalo shrnout poselství, které v neděli vyhlásil na oslavě 1. máje ve Vyškově premiér a předseda ČSSD Bohuslav Sobotka. Zvýšení tarifních platů o deset procent by se podle něj měli dočkat zaměstnanci ve zdravotnictví a školství.

Premiér Bohuslav Sobotka na prvomájových oslavách ve VyškověVideo: Petr Kozelka

 
Článek

„Stabilní hospodářský růst je příležitostí, jak zlepšit díky zvyšování mezd a důchodů, životní úroveň lidí, ale také stabilizovat financování důležitých veřejných služeb: zdravotnictví, školství a bezpečnost. Jsem přesvědčen, že vláda k tomu musí důsledně využít všechny nástroje, které má k dispozici,“ řekl Sobotka.

ČSSD navrhne zvýšení tarifních platů lékařů a zdravotních sester o 10 procent, stejný nárůst by měli na platech pocítit i učitelé. Pět procent by měli dostat přidáno policisté, hasiči, pracovníci v sociálních službách i další zaměstnanci státu.

Foto: Petr Kozelka, Právo

Premiér Bohuslav Sobotka se ve Vyškově cítil jako doma.

„Jako prioritní chceme řešit udržení kvalitních pracovníků v našem zdravotnictví,“ upozornil Sobotka. Stoupnout by měla i minimální mzda, která by podle představ ČSSD od ledna 2017 upravit na 11 tisíc korun.

O krizové situaci zdravotnictví by měla v úterý jednat vládní koalice. Česká lékařská komora navrhuje vedle zvýšení platby za státní pojištěnce také zdravotní daň na tabák a alkohol. Pokud by z krabičky cigaret činila daň pět korun, získalo by zdravotnictví ročně navíc pět miliard korun, což by kompenzovalo zrušené regulační poplatky.

Ministr financí Andrej Babiš (ANO) ale odmítá peníze do zdravotnictví přidat s odkazem na "černé díry" a mrhání prostředky.

Důchody stoupnou

Zkrátka by podle premiéra neměli přijít ani důchodci. Podle prvomájového manifestu by se měl hospodářský růst odrazit v důstojné valorizaci penzí. Sociální demokraté upozornili, že budou po koaličních partnerech záruku, že v roce 2017 stoupnou důchody o 200 až 300 korun.

„Nesmí se opakovat situace z ledna letošního roku, kdy špatný zákon, zděděný ještě po pravicové vládě, neumožnil vyšší valorizaci penzí než 40 korun,“ připomněl Sobotka s tím, že by senioři mohli dostat i jednorázový příspěvek k důchodu ve výši 1200 korun.

Anketa

Dočkají se učitelé a pracovníci ve zdravotnictví vyšších platů?
Ano
18,8 %
Ne
81,2 %
Celkem hlasovalo 1491 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám