Hlavní obsah

Armáda utrácí za zbraně miliardy v cizině, ne doma

Právo, Oldřich Danda

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dlouhodobý spor mezi ministerstvem obrany a českými zbrojaři získává na síle. Na stranu českého obranného průmyslu se postavili i někteří poslanci. Také jim se přestává líbit, že vyzbrojovací sekce ministerstva stále častěji nakupuje munici i výzbroj přes alianční agenturu NSPA a ignoruje český obranný průmysl, hlavně muniční firmy. Roční obrat nákupů přes NATO dosahuje již miliardy a půl korun.

Foto: Milan Malíček, Právo

Ministr obrany Martin Stropnický

Článek

„Projednávali jsme to na podvýboru pro akvizice a ani jedna z probíraných zakázek nebyla v pořádku. Sekce vyzbrojování si nákupy přes NSPA pouze usnadňuje práci,“ řekl Právu poslanec ČSSD Antonín Seďa.

Velkorysé zálohy

Nezamlouvá se mu to, že ministerstvo platí agentuře obrovské zálohy za nedodané zboží. Letos do Lucemburku, kde agentura NATO sídlí, poslalo ministerstvo 1,4 miliardy korun jako 90procentní zálohu na dodávku munice. Podle poslance si tak obrana pomáhá v tom, zastřít fakt, že nedokáže vyčerpat svůj rozpočet.

A u NSPA není žádná možnost vymáhat penále.
Antonín Seďa, poslanec

„Ministerstvo nebylo schopné utratit peníze, a proto před koncem roku velmi ochotně NSPA poslalo zálohy. Stejně tak do Švédska poslalo napřed jednu splátku za gripeny,“ dodal Seďa. Obrana do Stockholmu loni v říjnu poslala kromě loňské splátky 930 miliónů korun i tu letošní v hodnotě 1,3 miliardy.

Tuto transakci obhajoval ve středu na branném výboru ministr obrany Martin Stropnický (ANO) tím, že si tak vytváří polštář na desetimiliardový nákup 12 nových vrtulníků. „Nebyl to žádný podvod, protože smlouva se Švédskem to umožňuje,“ uvedl.

V případě záloh NSPA je ale možné, že obrana nějaký čas neuvidí ani peníze, ani výzbroj. Dodací lhůty agentury mohou být hodně dlouhé. Např. na kulomety Minimi, které si u agentury v roce 2012 objednali, čekali vojáci skoro čtyři roky. „A u NSPA není žádná možnost vymáhat penále,“ dodal Seďa.

Obrana by měla základní munici nakupovat přímo od českých výrobců, nikoliv využíváním služeb jakéhokoliv prostředníka včetně NSPA.
Jiří Hynek, prezident AOBP

Obrana se hájí tím, že agentura zálohy požaduje. Ale podle smlouvy, kterou s ní Česko podepsalo, není určeno, v jaké výši.

Prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu (AOBP) Jiří Hynek bije kvůli nákupům přes agenturu na poplach už delší dobu. Podle něj je přístup ministerstva krátkozraký, protože pokud by vypukla krize nebo válka, budou se v armádě divit, proč domácí výrobci nedokážou munici vyrábět.

Ministerstvo jde podle Hynka proti koaliční smlouvě, ve které se vládní strany zavázaly podporovat obranný průmysl nutný pro bezpečnost země. „Proto by měla obrana základní munici nakupovat přímo od českých výrobců, nikoliv využíváním služeb jakéhokoliv prostředníka včetně NSPA,“ řekl Právu Hynek.

Málo nákupčích

Podle něj by ministerstvo mělo využívat agenturu jen na některé komodity, kdy je to výhodné a kdy podobnou věc nevyrábí nikdo doma. „Určitě by nemělo přes agenturu nakupovat malorážovou munici,“ uvedl. Jde o munici do pistolí, útočných pušek a kulometů.

Obrana by se podle něj měla chovat jako Británie, Německo či Itálie, které mají se svými výrobci munice dlouhodobé kontrakty.

Náměstek ministra pro vyzbrojování Daniel Koštoval se brání. Agenturu využívají proto, že je podle něj levnější než čeští dodavatelé. Zároveň ale připouští, že je to i reakce na to, že v sekci vyzbrojování mají málo nákupčích.

U složitějších typů munice činil rozdíl až jeden milión korun za kus.
Daniel Koštoval, náměstek ministra pro vyzbrojování

„Počet lidí tady v posledních letech klesl na polovinu, na 245. A teď máme víc a víc peněz, na sekci se hrne více projektů a chce se po nás, abychom peníze co nejdříve utratili. Proto se hledají cesty, jak za co nejkratší dobu udělat co nejvíce práce,“ uvedl Koštoval. „Vnitřní audit zjistil, že lidí je tak málo, a jestli jich nebude víc, tak se celý systém ucpe,“ dodal.

Podle náměstka alianční agentura nakupuje ve velkém a pro více zemí. Obchody přes ni jsou tedy mnohem jednodušší a většinou kratší, protože neúspěšní dodavatelé se u ní nemohou donekonečna odvolávat, jako je tomu v Česku. Což v řadě případů vede k tomu, že armáda se výzbroje často nedočká.

Úspory jsou v některých případech podle náměstka značné. „U složitějších typů munice činil rozdíl až jeden milión korun za kus,“ uvedl Koštoval. Některé řízené střely či pumy mohou stát i desítky miliónů korun. Svá tvrzení ale sekce vyzbrojování nemůže konkrétně dokázat, protože je zavázána slibem NSPA, že o konkrétních zakázkách nebude mluvit.

Dodávky za nižší cenu

Obrana se také hájí tím, že většinu munice, kterou domácí firmy vyrábějí a kterou u agentury soutěží, nakonec NSPA nakoupí v Česku. Největší podíl připadá na vlašimskou tradiční zbrojovku Sellier & Bellot.

Podle poslance branného výboru Jiřího Skalického (TOP 09) je ale složitá cesta přes aliančního zprostředkovatele zbytečná. „Mluvil jsem s generálním ředitelem Sellier & Bellot Radkem Musilem a ten mi říkal, že pokud by se dokázal s obranou domluvit na dodávkách několik let dopředu, tak dokážou dodávat za nižší cenu než NSPA,“ řekl Právu Skalický.

Prezident Miloš Zeman při nedávné návštěvě vlašimské firmy přislíbil, že se pokusí s ministerstvem obrany domluvit dlouhodobý kontrakt na dodávku munice pro českou armádu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám