Hlavní obsah

Zákaz kouření se nemá týkat elektronických cigaret

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Boj o konečnou podobu vládního návrhu zákona zakazujícího kouření v hospodách i ve všech dalších stravovacích zařízeních se rozhoří 4. května ve Sněmovně. Kromě dalších změkčení předlohy se část poslanců bude ve třetím závěrečném čtení snažit prosadit, aby se zákaz netýkal elektronických cigaret.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Za jejich vyjmutí ze zákazu usilovně lobbuje Komora elektronického kouření (KELK), sdružující výrobce, distributory i prodejce tohoto sortimentu. Naopak ministerstvo zdravotnictví je k elektronickým cigaretám nadále obezřetné a nepovažuje je za neškodnou záležitost.

„Inhalace nikotinových par není rozhodně zdravotně žádoucím chováním a závislost na nikotinu je nemoc. Ačkoli v případě elektronických cigaret nedochází k procesu hoření a inhalaci kouře, zda se jedná skutečně o vhodnou alternativu pro stávající kuřáky, ukáže až čas,“ řekl v březnu při druhém čtení tohoto vládního návrhu zákona o ochraně zdraví před škodlivými účinky návykových látek ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček (ČSSD).

Možný je kompromis

Ministr je přesto ochoten připustit kompromis, aby se zákaz používání elektronických cigaret nevztahoval na restaurace, bary ani zastávky veřejné dopravy. „Například ve školách nebo na dětských hřištích ale zákaz své opodstatnění má,“ je přesvědčen Němeček, který odmítá, aby elektronické cigarety byly z vládní předlohy zcela vyjmuty.

Ještě tvrdší postoj zaujal předseda sněmovního zdravotního výboru Rostislav Vyzula (ANO). „Jsem proti tomu, aby elektronické cigarety bylo možné užívat v restauracích, divadlech či kinech. Možné by to bylo jen na zastávkách veřejné dopravy,“ uvedl na zasedání tohoto výboru.

KELK odhaduje, že elektronické cigarety v ČR pravidelně kouří 50 až 80 tisíc lidí. Přesněji to podle prezidenta komory Roberta Hrdličky odhadnout nelze, protože řada kuřáků si elektronickou cigaretu vyzkouší, ale vzápětí se vrátí k těm klasickým.

Odborníci se přesto shodují, že elektronické cigarety jsou účinným pomocníkem při odvykání kouření. Většinou sice obsahují nikotin, avšak nedochází ke vdechování nebezpečného dehtu.

Anketa

Souhlasíte s návrhem, že by se zákaz kouření netýkal elektronických cigaret?
Ano
45,9 %
Ne
54,1 %
Celkem hlasovalo 423 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám