Hlavní obsah

Cigarety se škaredými obrázky nejdříve v září

Právo, Jiří Novotný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Senát ve středu schválil vládní návrh novely zákona o potravinách a tabákových výrobcích, kterým má být v Česku zavedeno na krabičkách cigaret varování v podobě škaredého obrázku. Aby novela začala platit, zbývá už jen podpis prezidenta Miloše Zemana.

Foto: Ministerstvo zemědělství

Článek

V účinnost však tato novela vstoupí až zhruba v polovině srpna a cigarety v ošklivých krabičkách se začnou prodávat nejdříve v září. Při březnovém třetím čtení novely ve Sněmovně totiž prošel pozměňovací návrh zemědělského výboru, aby se termín její účinnosti posunul na 90 dnů poté, kdy vyjde ve Sbírce zákonů. K tomu zřejmě dojde zhruba v polovině května.

„Až předloha vyjde ve Sbírce zákonů, začne se odpočítávat lhůta devadesáti dnů, kdy budeme moci nadále dodávat na trh krabičky ve dnešní podobě. Účinnosti novela nabude kolem 20. srpna, ještě další tři měsíce se ale pak budou moci nynější krabičky doprodávat,“ vysvětluje jednatel společnosti Imperial Tobacco Kamil Provazník.

Jen malé zásoby

Na dotaz Práva, zda si tabákové firmy vytvoří velké zásoby, Provazník odpověděl: „Rozhodně ne. První krabičky se škaredými obrázky plánujeme prodejcům dodávat hned v září.“

Doprodej zásob bude přesto dobíhat ještě v listopadu. Zhruba měsíc před Vánocemi však už budou smět být v ČR k mání pouze krabičky v nové podobě. Tedy s obrázkovým varováním pokrývajícím 65 procent plochy krabičky.

Jak už dříve informoval předkladatel novely ministr zemědělství Marian Jurečka (KDU-ČSL), výrobci si budou moci vybrat ze 42 obrázků ukazujících možné následky kouření. Varování má být i na elektronických cigaretách, či na obalu tabáku pro vodní dýmky.

Cigarety už letos zdražily o pět korun

Výrobcům přinese realizace opatření z novely jednorázové náklady kolem 300 miliónů korun. Cigarety v důsledku zvýšení spotřební daně zdražily už teď v průměru o pět korun. „Dál zdražovat se tedy až do konce letošního roku určitě nebude,“ ujišťuje Provazník.

Související téma:

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zemědělství Marian Jurečka

Důraznější varování před škodlivostí kouření má podle Jurečky snížit počet kuřáků v ČR alespoň o dvě procenta. Tabákové firmy však doufají, že tomu tak nebude. Spoléhají na to, že po počátečním šoku, kdy prodej klesne, se ke svému zlozvyku většina kuřáků bez ohledu na ošklivost krabiček po čase vrátí.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám