Hlavní obsah

Zeman u Babiše: Nehrajme si v kauze Čapí hnízdo na soudce, ale dopadne to jako Budišov

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Barbora Zpěváčková

Na Čapí hnízdo na Benešovsku dorazil ve čtvrtek v poledne prezident Miloš Zeman. Přivítal ho zde ministr financí a majitel farmy Andrej Babiš (ANO). Politici společně poobědvali a prohlédli si zdejší zoo, s dětmi také křtili klokany. V kauze prošetřování dotace na farmu se Zeman Babiše zastal.

Zeman pokřtil Babišovi klokanaVideo: Václav Toman, Novinky

 
Článek

Zeman dorazil přesně ve dvanáct hodin. Babiš na něj čekal u haly ve tvaru hnízda, která je symbolem areálu. Politici spolu asi pět minut hovořili, prezident se zajímal například o rybník, který leží hned vedle.

Foto: Kateřina Šulová, ČTK

Prezident Miloš Zeman s Andrejem Babišem při návštěvě farmy Čapí hnízdo

Podivil se také nad počtem zaměstnanců, kteří ho při příjezdu přivítali. Těch byla asi desítka. „Ty máš tak málo zaměstnanců?“ ptal se Zeman ministra financí. „Nejsou tady všichni,“ odvětil Babiš.

Foto: Barbora Zpěváčková, Novinky

Vicepremiér Andrej Babiš (vpravo) ukazuje prezidentovi Miloši Zemanovi farmu Čapí hnízdo

O hodinu později se Zeman s Babišem v zoo u výběhu klokanů setkali asi se třemi stovkami dětí z klokánků, které zřizuje Fond ohrožených dětí. „Máme tady krásný zvířata, narodili se nám lemuři a tři surikaty. Jsme rádi, že jste přišly. Možná jste slyšely o Čapím hnízdě, to je populární teďka, každý o tom mluví,“ prohlásil Babiš k dětem.

Poděkoval také Zemanovi, že na farmu přijel. Ten mu odvětil, že pozvání přijal rád z několika důvodů. „Za prvé jsem si přečetl, že Čapí hnízdo bylo v roce 2010 nominováno na stavbu roku, a já mám rád moderní a krásné stavby. Vážím si toho, že se podařilo obnovit rozpadlý statek,“ pochválil Babiše.

BEZKOMENTÁŘE: Prezident Zeman navštívil Čapí hnízdoVideo: Novinky

„A přijel jsem i proto, a to je určeno novinářům, že sdílím názor premiéra Sobotky, že by si politici a ani novináři neměli hrát na vyšetřovatele nebo dokonce na soudce a vyčkat výsledků vyšetřování,“ podotkl Zeman.

Kauzu Čapí hnízdo přirovnal ke kauze Budišov z roku 2006. Současná eurokomisařka Věra Jourová byla tehdy neoprávněně měsíc ve vyšetřovací vazbě kvůli údajné korupci. „Vzpomeňte si na kauzu Budišov a Věru Jourovou. Kauza Čapí hnízdo bude něco podobného,“ míní Zeman.

Klokan Bimbo

Poté Zeman pokřtil jednoho z klokanů. Vybral mu jméno Bimbo. „Ať už jsem křtil jakákoli zvířata v zoologických zahradách, vždycky jsem jim dával jedno a totéž jméno. To jméno zní Bimbo,” prohlásil Zeman a uvedl několik důvodů.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Jeden z Klokanů na farmě Čapí hnízdo

„Říkali jsme si tak s mým přítelem ministrem kultury Pavlem Dostálem. A tímhle jménem nikoho neurazíš, protože jméno Bimbo není v kalendáři,” dodal Zeman.

Další dva klokany pokřtily děti, pojmenovaly je Kayla a Naila.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Prezident Miloš Zeman s Andrejem Babišem na farmě Čapí hnízdo

Babiš vzápětí oznámil, že klokánkům věnuje milión korun. Zeman, který Fond ohrožených dětí podporuje, mu poděkoval. „Protože za každý dar je třeba poděkovat, tak já bych Andreji Babišovi předal svůj dárek. Je to Ladova litografie, jmenuje se Dobrý čáp,” řekl prezident.

Šéf Fondu ohrožených dětí Jan Vaněk odmítl, že by Babiš klokánky využíval k vlastní propagaci. „Rozhodně se necítíme zneužiti. Děti si pobyt maximálně užily. Nebudeme řešit kauzu za pana vicepremiéra. Tato návštěva byla domlouvána daleko před tím, než se kauza začala řešit. Pan Babiš spolupracuje s klokánky od roku 1998,” sdělil Vaněk.

Babiš se Zemanem poobědvali prdelačku

Po „křtinách” se politici odebrali k obědu. Na menu byla farmářská zabijačka. Kromě prdelačky si Zeman mohl vybrat z jelit, jitrnic nebo zabijačkového guláše.

Foto: Hnutí ANO

Obědové menu při návštěvě prezidenta Miloše Zemana na Čapím hnízdě

Prověřovaná farma

Farmu Čapí hnízdo prověřuje Evropský úřad pro boj proti podvodům (OLAF). Z padesátimiliónového dotačního podvodu Babiše podezírá i pravicová opozice, která v březnu svolala mimořádnou schůzi Sněmovny.

Související témata:

Foto: Archiv TV Prima

Prezident Miloš Zeman při rozhovoru

Foto: Petr Hloušek, Právo

Předseda hnutí ANO a ministr financí Andrej Babiš

Hrad se Babiše už dříve zastal. Prezident Zeman uvedl, že kauzy jako čapí, drozdí či kukaččí hnízdo nesleduje, protože se zabývá pouze věcmi, které mají hodnotu přesahující miliardu korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám