Hlavní obsah

Středočeská záchranka si bude platit vrtulník

Právo, Radek Plavecký
Aktualizováno

Po mnoha letech se narovnaly vztahy mezi pražskou a středočeskou záchrannou službou ohledně provozu vrtulníku. Vrtulník zasahuje v nejzávažnějších případech u dopravních nehod, kolapsů, popálenin nebo topení dětí, případně v terénu, kam se nedostane sanitka.

BEZ KOMENTÁŘE: Středočeská záchranka si bude platit vrtulníkVideo: Novinky

 
Článek

Provozovatelem je policie, jeho pilota a samotný provoz platí stát, ale pražská záchranka až dosud hradila provoz zdravotnické posádky a také veškeré zdravotnické vybavení.

Roční náklady na tento záchranářský provoz přitom dosahují částky kolem 10 miliónů korun. Jenomže pro samotné hlavní město vylétá vrtulník minimálně a v drtivé většině případů zasahuje vrtulník na území středních Čech, a je tak ve službách středočeské záchranky.

Nyní se dohodli provozovatelé záchranných služeb, jimiž jsou Středočeský kraj a hlavní město Praha, že se na provozních nákladech budou podílet půl na půl.

Rychlejší vzlet

„Vyčlenili jsme na to v rozpočtu pět miliónů korun,“ potvrdil středočeský hejtman Miloš Petera (ČSSD). Samotní záchranáři vítají, že se tento spor srovnal a vše je stvrzeno dohodou. Navíc se zásahy urychlí, což je z hlediska pacienta nejpodstatnější.

Podmínkou pro to, aby kraj a středočeská záchranka platily na provoz, bylo, že si létání vrtulníků bude řídit sama středočeská záchranná služba. Dosud to dělala pražská centrála a Středočeši sem museli volat a ptát se, zda je vrtulník schopen vzletu.

„Oni to ověřovali, zda nám mohou vrtulník poslat, a po pár minutách volali, jestli ano nebo ne. To protahovalo o pár minut celý zásah a samozřejmě v mnoha případech jsou takové minuty hodně cenné,“ řekl Právu ředitel středočeské záchranky Martin Houdek.

Související téma:

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační foto

Nyní už bude vrtulník z pražské ruzyňské základny vzlétat přímo na požadavek kladenského operačního střediska.

Reklama

Výběr článků

Načítám