Hlavní obsah

Firma Zemanova poradce Nejedlého musí státu zaplatit pokutu 28 miliónů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Společnost Lukoil Aviation Czech musí státu uhradit pokutu 27,7 miliónu korun. V pravomocném verdiktu o tom ve středu rozhodl odvolací senát. Ve firmě figuroval na pozici jednatele nynější poradce prezidenta Miloše Zemana Martin Nejedlý. Firma je od loňského června v likvidaci.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Martin Nejedlý

Článek

Odvolací senát původní částku stanovenou soudem ještě navýšil o 257 000 korun.

Spor začal v roce 2009, kdy Správa státních hmotných rezerv (SSHR) uzavřela s Lukoilem smlouvu na obměnu zásob leteckého petroleje.

„Firma v daném roce obměnila pouze poloviční množství petroleje, než bylo stanoveno ve smlouvě, za což dostala uvedenou pokutu,” řekl v minulosti Novinkám mluvčí SSHR Jakub Linka.

Soud: Měli to ve smlouvě, tak ať platí

Firma odmítala uhradit pokutu, protože podle ní byl nárok promlčený. Navíc prý správě nevznikla žádná škoda, a smluvní pokuta, která by měla být paušalizovanou výší škody, je tedy podle firmy nepřiměřená.

„Je pravda, že žádné ze stran nevznikla škoda. Ale ten závazek zkrátka takto ujednán byl a je čistě věcí smluvní autonomie stran, proč si to takto ujednaly a co tím sledovaly. Zkrátka to bylo ujednáno a dodáno být mělo,” zdůvodnil verdikt předseda odvolacího senátu pražského městského soudu Tomáš Mottl.

Zeman se rozhodne, zda Nejedlý zůstane poradcem

Nejedlý je poradcem prezidenta Miloše Zemana pro energetické otázky a místopředsedou Strany práv občanů, která dřív nesla Zemanovo jméno.

Prezident dříve uvedl, že se po pravomocném rozsudku rozhodne, zda podnikatel Nejedlý zůstane mezi jeho poradci. Zeman se proto nejprve hodlá seznámit s rozsudkem a setkat se s Nejedlým. Poté oznámí, zda poradcem zůstane.

Firma měla v Česku několik významných kontraktů včetně dodávek paliva pro Letiště Praha. Než vstoupila do likvidace, byla součástí ruské ropné společnosti Lukoil.

Související témata:

Foto: koláž Novinky.cz

Ilustrační foto

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Likvidátor Lukoilu Tomáš Rychlý loni v listopadu SSHR oznámil, že její pohledávku neuznává. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám