Hlavní obsah

Evidence tržeb by se neměla vztahovat na drobné podnikatele, navrhla TOP 09

Novinky, jas

Elektronická evidence tržeb (EET) by se neměla vztahovat na drobné podnikatele, jejichž příjmy nepřevyšují milión korun ročně. Příslušnou novelu zákona ve středu předložili poslanci TOP 09. Podle strany může být totiž EET pro některé živnostníky likvidační.

Foto: Milan Malíček, Právo

Na snímku Martin Plíšek (zleva), Miroslav Kalousek a Marek Ženíšek

Článek

TOP 09 tvrdí, že by se mělo jednat například o prodejce na farmářských trzích, malá pohostinství otevřená jen v sezóně či pouze večer nebo opravny a kadeřnictví.

„Právě u těchto poplatníků je riziko daňových úniků zcela zanedbatelné v porovnání s úniky daní u velkých společností. Naopak reálně hrozí, že finanční a administrativní náklady zákona o EET přimějí tyto živnostníky svoji činnost ukončit,“ tvrdí šéf TOP 09 Miroslav Kalousek.

Podle TOP 09 ohrožuje EET drobné živnostníky zejména na venkově. Strana rovněž tvrdí, že zvýhodňuje velké podnikatele proti malým.

„Zkusíme proto ochránit alespoň ty nejmenší,” dodal Kalousek. Pokud by návrh prošel, zákon by se tak netýkal všech živnostníků, ale pouze plátců DPH, tvrdí strana.

Změnu pro farmářské trhy chce i Jurečka

Změny EET se chystá navrhnout i ministerstvo zemědělství. Ministr Marian Jurečka (KDU-ČSL) v pondělí uvedl, že by se evidence tržeb neměla vztahovat na farmářské trhy.

Pravicová opozice již počátkem dubna podala ústavní stížnost na sněmovní schůzi, na níž vláda prosadila zákon o elektronické evidenci tržeb. Jednání podle ODS a TOP 09 neproběhlo v souladu s jednacím řádem. [celá zpráva]

Anketa

Souhlasíte s tím, aby se EET nevztahovala na drobné podnikatele?
Ano
64,4 %
Ne
35,6 %
Celkem hlasovalo 697 čtenářů.

Související témata:

Foto: Profimedia.cz

Foto: Petr Horník, Právo

Miroslav Kalousek (TOP 09)

Foto: Jan Handrejch, Právo

Ministr zemědělství Marian Jurečka

Reklama

Výběr článků

Načítám