Hlavní obsah

Poslanci kouzelníci. Limity na expertizy trefují do koruny

Právo, Naďa Adamičková, Marie Königová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Téměř 32 miliónů korun loni vyplatila Sněmovna za administrativní a odborné práce, které si objednali jednotliví poslanci. Vedle platu, paušálních náhrad na reprezentaci a dopravu, příspěvku na bydlení v Praze, telefony, kancelář ve volebním obvodu a na asistenty má ze zákona totiž každý člen parlamentu nárok i na tzv. expertné.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Jednací sál Sněmovny

Článek

To je 14 203 korun každý měsíc. Za rok to na každého poslance představuje 170 436 korun. Jsou to jiné peníze než ty, které Sněmovna platí asistentům, kterých má každý poslanec obvykle hned několik.

V praxi si mnozí poslanci nechávají hradit z expertného provoz osobních webových stránek či rešerše médií, jiným totéž ale běžně dělá asistent. Zjistit se to ale přesně ze sněmovních statistik nedá.

Sněmovní účtárna proplácí faktury za expertizy podepsané poslancem, který si práci zadal. Podle přehledu, o který Právo požádalo Kancelář Sněmovny, do mrtě částku loni vyčerpalo 25 zákonodárců z dvou set, třem chyběly do limitu jen haléře.

Dalších 51 schválilo faktury za víc než 170 tisíc korun. To znamená, že celkem 79 poslanců, tedy dvě pětiny Sněmovny, využilo roční částku skoro celou.

Jedním z těch, kdo využil sumu v plné výši, je Pavel Blažek (ODS). „Jsem právník, ale na něco je potřeba specialisty. Jako každý lékař není chirurg, tak já se na tu ,zubařinu‘ musím také někoho zeptat,“ řekl Blažek Právu. „Například při projednávání některých zákonů potřebuji zjistit, jaká je současná právní úprava. Nebo jsem potřeboval radu od odborníků pro ústavní stížnost proti EET,“ dodal.

Jedna služba do deseti tisíc

Jak dodal, nikdy nevydal za jednu službu víc než deset tisíc korun. „Sám bych ve své advokátní praxi nezadával nějaké rešerše za víc. Stejně se chovám tady,“ podotkl Blažek.

„Jsou poslanci, kteří by přivítali víc peněz na tento účel, ale myslím, že se s tím dá vyjít. Člověk nemůže znát všechno, a tak je to někdy třeba zadat odborníkům, aby nebyl za blbce,“ řekl Právu Vladimír Koníček (KSČM).

Nejdražší práci za 14 let působení v parlamentu sám zadal, když se jednalo o americkém radaru v Brdech. Loni utratil nejvíc za expertizu, kterou potřeboval jako předseda kontrolního výboru v době, kdy projednávali audit NKÚ.

„Taková analýza stojí v řádu desítky tisíc korun,“ odpověděl Koníček. Použil tehdy služeb lidí z české komory auditorů.

Loni se Koníček, který je předsedou kontrolního výboru, dostal po prostudování výročních zpráv stran do sporu s hnutím ANO, které v roce 2014 fakturovalo přes své poslance za tyto práce Sněmovně čtyři milióny korun.

Překročený limit

Podle Koníčka tím překročilo limit, nad který by mělo pravidelný příjem zdanit. Zeptal se tedy šéfa ANO Andreje Babiše, zda to jeho hnutí udělá. Ten nejprve veřejně slíbil, že příjem zdaní, ale nestalo se.

Podle Babiše dospěli k tomu, že platit nemusejí. Přestože Babiš Právu řekl, že „dospěli po prověření k tomu, že nic platit nemuseli“, hnutí od této praxe raději loni v dubnu upustilo.

Mezi pěti a dvanácti tisíci korunami se pohybují faktury, které k proplacení přišly s podpisem Vlasty Bohdalové (ČSSD).

„Například ke zprávám o České televizi mám člověka, který se vyzná v televizním provozu. Zabývám se školstvím, tak mi pomohli ředitelé škol s analýzou dopadů školského zákona,“ poodhalila své loňské výdaje.

Mezi dražší analýzy, které si nechala zpracovat, patří ty o rozpočtu. Aby měla přehled, nechává si také za 5,5 tisíce korun dělat každý měsíc monitoring tisku.

Učitel se zeptal na vinaře a lesníky

Herbert Pavera (TOP 09) je členem zemědělského výboru. „Expertné je k tomu, aby se poslanec mohl obrátit na lidi, kteří problému rozumějí. Teď například mám analýzu týkající se vinařství a lesů. Jsem učitel a to nejsou věci, kterým bych úplně rozuměl,“ řekl Právu.

Za 21,5 tisíce korun si loni nechal Daniel Korte (TOP 09) vypracovat analýzu k zákonu o DNA. „Našel jsem právníka, který se tím zabývá, a tři měsíce jsme dělali na paragrafovaném znění s důvodovou zprávou,“ řekl. Proto je zklamán, že zákon se nedostal na program Sněmovny.

Za loňský rok to bylo na různých náhradách, na které má každý člen komory vedle svého platu nárok, celkem 301 635 700 korun. To na jednoho poslance vychází průměrně na 1,5 miliónu.

Poslanci mají nárok na dva typy náhrad. Víceúčelové dostává každý poslanec v plné výši se svým platem, který bez funkčních příplatků činí 65 700 korun hrubého.

Jsou určeny na reprezentaci a stravu a na dopravu a zdaňují se.

První je pro všechny stejná – 9800 Kč –, druhá se pohybuje podle vzdálenosti trvalého bydliště nebo volebního obvodu od Prahy mezi 24 500 až 36 500 Kč.

Související témata:

Foto: Barbora Zpěváčková, Novinky

Ministerská lavice zela ve čtvrtek ráno prázdnotou.

Foto: Michal Doležal, ČTK

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek

Foto: Poslanecká sněmovna ČR, Novinky

Mgr. Vlasta Bohdalová

Foto: TOP 09, Novinky

Daniel Korte

Další měsíční náhrady, za expertné (až 14 203 Kč), za pronájem kanceláře ve volebním obvodu (až 32 200 Kč), za ubytování pro mimopražské (až 17 000 Kč), za služby asistentů (až 35 875 Kč) a za telefony (až 5000 Kč), se proplácejí po předložení faktur podepsaných poslancem. Peníze dostává poskytovatel služby.

Výběr článků

Načítám