Hlavní obsah

Exekuce ČSSD? Skončí možná zase u soudu

Právo, kab

Že bude chtít bývalý advokát Zdeněk Altner vymáhat 338 miliónů korun po soc. dem. exekucí, ČSSD očekávala. Proces však může trvat dlouho, ačkoliv ČSSD peníze připravené na základě úvěru od Fio banky má. Exekutora bude zřejmě žádat o odklad výkonu kvůli dovolání u Nejvyššího soudu. Pokud jí exekutor nevyhoví, věc může skončit u okresního soudu, řekl Právu advokát František Korbel.

Foto: Michaela Říhová, Právo

Zdeněk Altner na archivním snímku

Článek

„Můj klient podal návrh na exekuci k přerovskému exekutorovi. Ten podá k Obvodnímu soudu pro Prahu 1 návrh, aby jej pověřil exekucí,“ řekl Právu Altnerův advokát Václav Veselý. Exekutor má po doručení exekučního návrhu podle zákona 15 dní na to, aby požádal soud o pověření vedením exekuce.

Podle advokátní kanceláře Bělina and Partners, která zastupuje ČSSD, je další postup jasný. „Obvodní soud musí potvrdit, že navržený exekutor může exekvovat podle rozsudku. Potom exekutor oznámí, že exekvuje,“ uvedl pro Právo Jiří Chvojka, zástupce advokátní kanceláře.

ČSSD pak má podle něj několik možností. „Buď zaplatí, nebo částku složí do úschovy k exekutorovi s tím, že bude žádat, aby se s výkonem exekuce počkalo do rozhodnutí Nejvyššího soudu, nebo si zkusí domluvit splátkový kalendář, ale s tím by zřejmě věřitel nesouhlasil,“ dodal Chvojka.

Žádosti o odklad nemusí exekutor vyhovět. „Pokud ho zamítne, rozhodne okresní soud. Exekutor i soud zvažují věcné důvody pro odklad, přičemž samotné podání dovolání tím důvodem obvykle není,“ řekl Právu Korbel.

Související témata:

Foto: Novinky

Proces exekuce může trvat dlouho. „Mohou to být týdny, měsíce i roky. Záleží zejména na přístupu povinného – jestli dobrovolně částku uhradí, případně jaký majetek má,“ uvedl pro Právo mluvčí Exekutorské komory Petr Vorlíček.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám