Hlavní obsah

NKÚ kritizuje průběh digitalizace dokumentů z doby totality

Praha
Aktualizováno

Ústav pro studium totalitních režimů (ÚSTR) a jemu podřízený Archív bezpečnostních složek neplnily v plném rozsahu povinnost zpřístupňovat a zveřejňovat dokumenty, jak jim to ukládá zákon. V pondělí to ve své zprávě konstatuje Nejvyšší kontrolní úřad (NKÚ), který zkoumal činnost obou vědeckých institucí v letech 2012 až 2014.

Foto: Milan Malíček, Právo

Nejvyšší kontrolní úřad

Článek

Kontroloři navíc tvrdí, že ve výročních zprávách ústavu a archívu chyběly některé podstatné informace o majetku a hospodaření.

ÚSTR: Nedostatky odstranila reorganizace

ÚSTR nedostatky přiznává, nápravu vidí v reorganizaci, která nastala loni na jaře.

„Výsledek kontroly NKÚ dává zcela za pravdu provedené reorganizaci, která proběhla na jaře 2015. Až do té doby totiž jeden z citlivých prvků v ÚSTR opravdu nefungoval,” sdělil mluvčí ÚSTR Pavel Ryjáček. Reorganizace se chystala dlouho, ale musela čelit neuvěřitelnému protitlaku a přišla se zpožděním, dodal.

Jedním z úkolů ÚSTR a Archívu bezpečnostních složek (ABS) je zveřejňovat dokumenty z doby nesvobody. Zaměstnanci ústavu proto dokumenty skenují a následně předávají archívu. Takový postup je ale podle NKÚ neefektivní.

„Zákonné rozdělení kompetencí, kdy Ústav má uloženu povinnost převádět bez zbytečného odkladu převzaté dokumenty do elektronické podoby a Archiv k dokumentům a archiváliím zabezpečuje přístup, je ve vztahu k práci s dokumenty nevyhovující,” píše se v kontrolní zprávě.

Státním kontrolorům také vadilo, že si oba vědecké ústavy dostatečně konkrétně nespecifikovaly některé vzájemné povinnosti. „Nebyl jednoznačně určen typ dokumentů, které lze převést do elektronické podoby, které lze převést pouze částečně a u kterých převod není možný,” uvedli kontroloři.

Nedostatečná revize

Výhrady měl NKÚ také k revizi digitalizovaných dokumentů, která podle něj byla nedostatečná. Kontrolu měl podle dohody provádět ÚSTR, který tak ale podle NKÚ nečinil. Kontrolu přebíraných skenů neprováděl ani archív.

V souvislosti s kontrolou hospodaření ÚSTR a ABS přišli inspektoři NKÚ na to, že archív nezařadil do účetnictví pozemky v Kanicích, které mají celkovou hodnotu asi 700 000 korun. Ústav a archív prý navíc ve společných výročních zprávách z let 2012 až 2014 neuváděly podstatné informace týkající se majetku a hospodaření. Chyběly například údaje o probíhajících soudních sporech nebo o použitých účetních metodách.

Související téma:

Při kontrole hospodaření se inspektoři zajímali také o výdaje na personální změny v letech 2012 a 2013. Propouštění se tehdy týkalo především vedoucích pracovníků ÚSTR a ABS a bylo s ním spojeno několik pracovněprávních sporů. Obě instituce vyšly tyto personální změny na bezmála 5,2 miliónu korun, zjistil NKÚ.

Reklama

Výběr článků

Načítám