Hlavní obsah

Konec dubna? Sníh, mráz a náledí

Pracovní týden, který právě začíná, bude pramálo připomínat předmájovou jarní idylu. Předpověď naopak zmiňuje sníh, mráz, nebo dokonce náledí či sněhové jazyky, což není pro toto období úplně obvyklé. Průměrné teploty odpovídají spíše začátku předchozího měsíce.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Průměrná denní teplota v neděli v Praze činila 3,5 stupně, což odpovídá začátku března,“ řekla Novinkám Dagmar Honsová ze společnosti Meteopress. V týdnu nás podle ní čekají mrazivá rána a řidiči by si měli dát pozor na náledí. Během úterý a středy bude také výrazně sněžit na Šumavě, v Jeseníkách a Beskydech.

Mrazivé bylo už pondělní ráno, a to na celém území České republiky. Na Jizerce spadla rtuť teploměru až k -10 stupňům.

Na horách až do pátku srážky sněhové

pondělí přes den nás čeká proměnlivá oblačnost, odpoledne se pak na většině území objeví srážky, které budou sněhové už od 400 metrů. „V horských oblastech se může tvořit pokrývka, napadne až pět centimetrů,“ přiblížila Honsová.

Maximální teploty vystoupí na 5 až 9 stupňů, ale bude foukat čerstvý vítr, takže pocitová teplota bude nižší.

Úterý srazí ranní teplotní minima na 2 až -2 stupně, na Moravě a ve Slezsku to bude dokonce jen 0 až -4 stupně. Během dne bude zataženo až oblačno, na většině území se srážkami, jež budou od 500 metrů sněhové.

„Šumava a Český les budou mít srážky trvalé a vydatné,“ upozornila Honsová, podle níž na Šumavě může do středy napadnout až 25 centimetrů nového sněhu.

„Pořád bude foukat čerstvý vítr, takže v horských oblastech pozor na sněhové jazyky,“ varovala meteoroložka. V maximech odpoledne zaznamenáme 6 až 10, na Ústecku až 12 stupňů.

Ve středu má být oblačno až zataženo se srážkami, které budou tentokrát vydatnější ve východní polovině republiky. Od 500 metrů budou sněhové. Teploty ráno klesnou na 2 až -2, odpoledne vystoupí jen na 4 až 8 stupňů. Pouze na severozápadě to bude až 10 stupňů.

Čtvrtek přinese oblačno až polojasno s občasnými dešťovými přeháňkami, sníh lze očekávat v nadmořských výškách od 700 metrů. V Jeseníkách a Beskydech má do čtvrtka připadnout až 20 centimetrů sněhu. Teploty ráno opět spadnou na 2 až -2 stupně, nejvyšší denní se vyšplhají na 7 až 11.

Čarodějnice a První máj? Bundy a deštníky!

V pátek bude na obloze panovat oblačno až polojasno, dešťové přeháňky budou opět od 700 metrů nad mořem přecházet ve sněhové. Ráno teploměry ukážou opět 2 až -2 stupně, odpoledne pak 8 až 12.

sobotu na čarodějnice bude převážně oblačno, ojediněle se vyskytnou přeháňky, tentokrát budou už všude dešťové. Ráno se ochladí na 3 až -1 stupeň, odpoledne už bude teplejší, a to v rozmezí 11 až 15 stupňů.

„Na Prvního máje to zatím vypadá, že celý den proprší, rozhodně to nevypadá na krásný, slunečný májový den,“ přiblížila Honsová prozatímní výhled meteorologických modelů.

Může současná chladná vlna souviset s tradičními ledovými muži, kteří tentokrát přišli s předstihem? „Proudí k nám sice studený vzduch, ale na rozdíl od zmrzlých je nyní hodně oblačnosti a srážek. Období ledových mužů bývá také daleko kratší,“ odpověděla Honsová, podle níž tedy není vyloučeno, že zmrzlí muži přijdou bez ohledu na to, co se děje teď.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám