Hlavní obsah

Při návštěvě čínského prezidenta nás nikdo neúkoloval, tvrdí policejní prezident

• Aktualizováno
Právo, rak

Policejní prezident Tomáš Tuhý v neděli znovu odmítl, že by do bezpečnostních opatření provázejících návštěvu čínského prezidenta Si Ťin-pchinga mluvil někdo z venčí. Policie podle něj jednala apoliticky. Reagoval tak na čtvrteční kritiku svého předchůdce v čele policie Martina Červíčka, který svlékl uniformu a kandiduje za ODS do krajských voleb. Kritici policejního přístupu naznačují, že to mohl být kancléř prezidenta Vratislav Mynář.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Policejní prezident Tomáš Tuhý

Článek

Ve v nedělních Otázkách Václava Moravce Tuhý vysvětlil, že bezpečnostním opatřením velel jeho první náměstek Martin Vondrášek, a nikoli Útvar pro ochranu prezidenta, jak se spekuluje. Vedl štáb složený ze zástupců policejních útvarů, které bezpečnost čínského prezidenta, ale i obyvatel Prahy tehdy, jen šest dnů po teroristických útocích v Bruselu, koordinovaly.

„Štáb byl nezávislý, fungoval na policejním prezidiu a neměl tam přístup nikdo další. Problémové situace se v něm vyhodnocovaly ad hoc. Vylučuji jakýkoli vliv kohokoli, už vůbec, že by někdo z civilistů mohl vstupovat do rozhodovací pravomoci Policie ČR,“ prohlásil Tuhý. Červíček už podle něj mluvil jako politik.

Tuhý uvedl, že Kancelář prezidenta republiky policii pouze informovala, že se chystá návštěva čínského prezidenta, a předala jejím zástupcům podrobný program.

Opatření určovala policie

„Jako bezpečnostní sbor jsme pak určili pravidla, za jakých můžeme osobu, která přijíždí do republiky v rámci státní návštěvy, chránit. Do toho nám nikdo nemluvil,“ podotkl Tuhý.

„Přijímaná opatření nikdo nekorigoval, nikdo do nich nevstupoval,“ zdůraznil.

Kvůli postupu policistů čelí dva velící důstojníci kázeňskému řízení. Kontrolní odbor policie je řeší kvůli tomu, že vyslali na pražskou FAMU dva policisty v civilu kvůli vyvěšené tibetské vlajce. Za to se už Tuhý omluvil. Jedná se o policistu z pražského krajského ředitelství a řadového velitele právě z Útvaru pro ochranu prezidenta.

Ke kritice policie se v neděli v televizi Prima vyjádřil i ministr spravedlnosti Robert Pelikán (ANO). Podle něj je to téma zbytečně zveličované, policie přiznala chybu, ale jednalo se jen o ojedinělé excesy.

Reklama

Výběr článků

Načítám