Hlavní obsah

Do symbolu osvobození Plzně se po 21 letech pustila demoliční četa

Právo, Patrik Biskup, Ivan Blažek
Plzeň

Jednadvacet let po slavnostním odhalení pomníku Díky, Ameriko!, který symbolizuje osvobození Plzně americkými vojáky na konci druhé světové války, musela být odstraněna jeho monumentální část. Dva žulové, sedm metrů vysoké pylony, byly popraskané natolik, že hrozilo jejich zřícení.

BEZ KOMENTÁŘE: Demolice pomníku v Plzni

 
Článek

Demoliční firma začala s přípravnými pracemi už v pátek. Na samotné řezání pylonů a jejich odvoz měla celý následující den. Každý z kvádrů vážící přes 14 tun musí dělníci nejdříve zpevnit bandáží, pak je provrtat, stáhnout speciální tyčí a zavěsit na jeřáb. Nakonec je čtyřicet  centimetrů nad zemí odříznou a naloží na náklaďák.

Stávající kamenné kvádry jsou staré pětadvacet let a pocházejí z lomu v Řásné u Mrákotína. Postupně se v nich ale objevily spáry a trhliny, jejich stav se začal v poslední době rychle zhoršovat a radnice musela rozhodnout o demolici pylonů.

„Bude to stát kolem osmi set tisíc korun,“ uvedl náměstek plzeňského primátora Pavel Šindelář (ODS).

Nahradit pylony na křižovatce Klatovské a Americké třídy mají nové, kdy se tak stane, ale není jasné. „To se dá velice těžko odhadnout. Bude to trvat minimálně rok, spíše déle,“ řekl Šindelář.

Kámen nejspíš z ciziny

Potíž je se sehnáním vhodného kamene. Podle spoluautora památníku, architekta Jana Soukupa je pravděpodobné, že do Plzně nakonec doputuje ze zahraničí.

Foto: Pavel Němeček, ČTK

Dělníci odstraňují pylony pomníku Díky, Ameriko! Žulové kvádry jsou v havarijním stavu.

„Problém se táhne už od války, kdy Němci začali těžit v českých lomech pomocí odstřelů. Kameny v lomech jsou poškozené,“ upozornil Soukup. Radnice vypíše na obnovu památníku soutěž, která bude muset být zřejmě dvoukolová – napřed na dodavatele materiálu a pak na zhotovitele samotných pylonů.

Torza pylonů nyní překryjí obaly z nerezového plechu. „Bude do nich vypálený nápis, že byly odstraněny z důvodu vady materiálu,“ doplnil Soukup.

Na základní kámen budoucího památníku poklepali v roce 1990 prezident Václav Havel a tehdejší velvyslankyně USA v ČR Shirley Temple-Blacková. O pět let později bylo dílo postavené podle návrhu plzeňského malíře Jiřího Kovaříka slavnostně odhaleno.

Reklama

Výběr článků

Načítám