Hlavní obsah

Studenti se zastali muslimské spolužačky. Na její podporu natočili klip

Novinky, tem

Část studentů teplického gymnázia spustila kampaň na podporu své spolužačky Eman Ghaleb. Natočili a na You Tube zveřejnili video, ve kterém se dívky zastávají. Studentka původem z Jemenu zůstává na škole. Zastal se jí i ředitel gymnázia Zdeněk Bergman a odmítl výzvy, aby ji vyloučil kvůli nošení muslimského šátku a údajné propagaci islámu.

Video na podporu muslimské studentky Eman GhalebVideo: Jaroslav Třešňák

 
Článek

„Jsem křesťan. Takže pokud byste chtěli Eman vyhodit za to, že je muslimka a neskrývá to, tak musíte vyhodit i mě, protože já se s tím taky netajím,“ říká na videu student Matěj Pošta.

Dívku, která se narodila v Jemenu a od svých pěti let žije i s rodinou v Česku, odmítl vyloučit na základě rozhořčených e-mailů od několika desítek lidí i ředitel školy Bergman. Odmítl také to, že by sedmnáctiletá Eman nošením šátku propagovala islám.

„Dostal jsem na 50 e-mailů, jsou v nich často nenávistná slova a nadávky, na všechny adresy nicméně hromadně odpovím,” uvedl minulý týden Bergman. [celá zpráva]

„Mnohým z vás vadí, že Eman nosí svůj šátek, ale v našem školním řádu není nic takového zakázáno,“ říká na videu další student.

Právo na studium

„Má stejné právo na studium na této škole jako já nebo kdokoli z ostatních studentů,“ říká jiná studentka.

Podle Bergmana byly dopisy žádající vyloučení muslimské studentky reakcemi lidí, kteří neznají realitu na gymnáziu a vůbec v Teplicích.

Do lázeňského města jezdí v posledních letech mnoho Arabů, kteří částečně nahradili ruskou klientelu. Místní radnice v minulosti opakovaně řešila stížnosti na to, že tito hosté byli hluční nebo po nich na veřejných místech zůstávaly odpadky. Obyvatelé organizovali i protesty.

Eman se loni snažila mírnit napětí mezi místními a Araby. Těm vysvětlovala, jak se mají chovat. Loni v létě Arabové uspořádali úklid šanovského parku. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám