Hlavní obsah

Trest za nejtěžší zločiny už pro 13leté pachatele, navrhují poslanci

Skupina poslanců v pátek ve Sněmovně představila návrh, který by umožnil postihnout pachatele nejzávažnějších trestných činů již od 13 let. U ostatních deliktů by zůstala zachována nynější hranice trestní odpovědnosti stanovená na 15 let věku. Návrh počítá i s dalšími změnami trestního řádu.

Foto: Petr Horník, Právo

Jeroným Tejc (ČSSD)

Článek

"Ve všech případech trestných činů, kde hrozí dospělému výjimečný trest, by byly odpovědné i děti od třinácti do patnácti let," uvedl za předkladatele Jeroným Tejc (ČSSD).

U mladistvých mezi 15 a 18 lety by se také zvýšily maximální sazby, které může soud uložit, v nejzávažnějších případech z aktuálních deseti na 15 let. "Za posledních 20 let se postupně zvyšovaly sazby za nejzávažnější násilné činy, nicméně nepromítlo se to do sazby u mladistvých," vysvětlil Tejc.

Za vraždu s rozmyslem výjimečný trest

V návrhu se také zařazuje mezi trestné činy, kde uplynutím promlčecí doby nezaniká odpovědnost, například vražda více osob, těhotné ženy, osoby mladší 15 let. Pokud si vraždu pachatel předem rozmyslí a uváží, mělo by být vždy možné uložit výjimečný trest, tedy 20 až 30 let vězení či doživotí. Aktuálně v takovém případě hrozí 12 až 20 let. "Soud samozřejmě bude mít možnost zvážit okolnosti případu," uvedl Tejc.

Novela má podle Martina Plíška (TOP 09) podporu napříč politickým spektrem. "Dáme ji podepsat všem poslaneckým klubům, do čtrnácti dnů bychom ji oficiálně předložili," řekl. Návrh má podle něj postihnout hlavně závažné násilné trestné činy, protože jejich pachatelé si už ve 13 letech uvědomují, že vraždit se nemá. "Chci také zdůraznit, že nechceme hýbat s věkovou hranicí pro legální sexuální styk," dodal Plíšek.

Jméno by nemuselo být tajné

Návrh rovněž počítá s tím, že by se zveřejňoval pravomocný odsuzující rozsudek nad mladistvým, pokud soud uložil aspoň osm let, a to včetně jména a místa trvalého pobytu odsouzeného.

"Myslíme si, že to může mít určitý preventivní charakter," řekl Tejc. V některých případech si dovedu představit tvrdší variantu, předkládán je kompromis, i když někomu může připadat razantní, uvedl.

Anketa

Souhlasíte s tím, aby se v případě nejtěžších zločinů mohli potrestat pachatelé už od 13 let?
Ano
98 %
Ne
2 %
Celkem hlasovalo 1483 čtenářů.

Související témata:

Foto: Jan Handrejch, Právo

Stínový ministr vnitra Jeroným Tejc (ČSSD)

Foto: TOP 09

Martin Plíšek (TOP 09)

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám