Hlavní obsah

Barrandovské terasy se konečně probouzejí k životu

Novinky, Aneta Lednová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Cinkání příborů a skleniček, smích, radovánky, jazzová a swingová hudba. To vše bylo typické pro Barrandovské terasy v době největšího rozkvětu. Do nedávna byl už polorozpadlý areál zarostlý křovím. Dnes to vypadá, že se opět blýská na lepší časy.

Barrandovské terasy se probouzí k životuVideo: Josef Šíma, Novinky

 
Článek

Snaha o obnovu proslulých Barrandovských teras se objevila už několikrát. V roce 2003, kdy většinu objektu od akciové společnosti Barrandovské terasy odkoupil řecký podnikatel, byla naplánována přestavba areálu na apartmány a hotel. Bohužel zůstalo jen u plánů. Nyní to ale vypadá, že už se přešlo do fáze realizační.

„Restaurace zůstane restaurací, ale využití rozsáhlých letních venkovních teras bude redukováno, protože od doby jejich vzniku se zásadně změnilo okolí Barrandova. Komunikace a hluková zátěž dnes znemožňují původní využití. Námi navržená dostavba zahrnuje dům s apartmány na jižní straně v místě stávajících teras a dostavbu hotelu na severním ostrohu Barrandova,“ popsal Novinkám plány na dostavbu Barrandovských teras architekt Ladislav Kuba, jehož ateliér má dostavbu na starosti.

Hotelů je moc

Na kolik celá rekonstrukce a dostavba vyjde, nechtěl Kuba předjímat. „To nedokážu odhadnout. Investor má momentálně v úmyslu rekonstruovat restauraci a dostavět dům s apartmány v jižní části teras. Brzdou výstavby hotelu v severní části je bohužel aktuální situace na hotelovém trhu v Praze, kdy převažuje nabídka ubytovacích kapacit nad poptávkou,“ dodal Ladislav Kuba.

Foto: Kuba & Pilař architekti s.r.o.

Vizualizace současného projektu

Myšlenka se zrodila v San Francisku

Inspiraci vyhlídkové restaurace takové podoby získal podnikatel Václav Maria Havel v roce 1924 ve Spojených státech. Během návštěvy San Franciska ho nadchl pohled na restaurant „Cliff House“ na útesu nad Tichým oceánem. Po návratu do Prahy se obrátil na architekta Maxe Urbana, který měl podobné restaurace vyprojektovat.

V září 1929, tedy po šesti měsících stavby, se už Barrandovské terasy slavnostně otevíraly. Skládaly se ze samotné budovy restaurace s vyhlídkovou věží, venkovních teras pro více než dva tisíce hostů a bazénu, který se nacházel dole v lomu. V roce 1937 byl dostavěn populární noční bar Trilobit.

Foto: Lucerna-Barrandov, spol. s r. o.

Slavnostního otevření se prý zůčastnilo okolo 50 tisíc návštěvníků

Barrandovské terasy navštěvovala prvorepubliková smetánka, politická reprezentace, ale také filmové hvězdy jako Vlasta Burian, Oldřich Nový nebo Adina Mandlová. Bar Trilobit se stal centrem noční zábavy.

Foto: Josef Šíma

Zbytek krbu v baru Trilobit

„V 80. letech se pod terasami začal stavět Barrandovský most a terasy byly dost upozaděny. Tím se také snížil jejich rekreační potenciál. V roce 1994 byla zavřena restaurace a v roce 1997 pak celé Barrandovské terasy. Od té doby chátrají,“ popsal Novinkám situaci architekt Petr Kučera.

Foto: Aneta Lednová, Novinky

Pohled z teras na Barrandovský most

V roce 1988 byl celý areál prohlášen za kulturní památku a v roce 1993 byla oblast vyhlášena jako památková zóna. Současný návrh přestavby byl s Národním památkovým ústavem podrobně projednán.

Foto: Kuba & Pilař architekti s.r.o.

Vizualizace současného projektu

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám