Hlavní obsah

Zeman oznámil nový termín podzimních voleb, oficiálně

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Prezident Miloš Zeman rozhodl o termínu konání senátních a krajských voleb. Budou v pátek 7. října a v sobotu 8. října 2016. Oznámil to mluvčí Hradu Jiří Ovčáček. Druhé kolo senátních voleb by se mělo uskutečnit o týden později.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Prezident Miloš Zeman

Článek

Zeman termín voleb oznámil již ve středu při návštěvě Středočeského kraje. Záhy však vyšlo najevo, že datum 14. a 15. října by nekorespondovalo s literou zákona. [celá zpráva]

Hrad v reakci uvedl, že pokud by nebyl původně ohlášený termín v souladu se zákonem, prezident jej změní, což se ve čtvrtek skutečně stalo.

„Pan prezident oficiálně rozhodl o termínu konání senátních a krajských voleb. Uskuteční se v pátek 7. října a v sobotu 8. října 2016,” uvedl na Twitteru Ovčáček.

Narážel na fakt, že ve středu označený termín označil za pouhou „úvahu”, která vzešla od středočeských zákonodárců. „Termín krajských voleb bude samozřejmě vyhlášen v souladu se zákonem. Úvaha o 14.–15. 10. vzešla od zákonodárců ze Středočeského kraje,” uvedl ve středu v reakci na množící se upozornění o tom, že termín by nebyl v souladu se zákonem.

Co říká zákon
Podle zákona se volby do horní komory parlamentu i do krajů musí konat v posledních třiceti dnech před uplynutím volebního období.
Volební období senátorů zvolených v roce 2010 skončí 23. října 2016. Protože jsou volby dvoukolové a konají se vždy v pátek a v sobotu dva týdny po sobě, může se první kolo konat nejdříve 23. a 24. září a nejpozději 14. a 15. října.
Krajským zastupitelům skončí volební období 13. října 2016. Krajské volby se tak mohou konat nejdříve 16. a 17. září a nejpozději 7. a 8. října.

Související téma:

Foto: Archiv TV Prima

Prezident Miloš Zeman při rozhovoru

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám