Hlavní obsah

Lípa z Tatobit bodovala v soutěži o evropský strom roku

Novinky, Aneta Beková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brusel

Stříbrnou příčku v mezinárodní soutěži Evropský strom roku 2016 obsadila Tatobitská tisíciletá lípa z České republiky. Lidé jí přes internet poslali víc než 43 tisíc hlasů. Vyhlášení výsledků se uskutečnilo ve středu večer v Bruselu.

Foto: Lenka Grossmannová

Tatobitská lípa, které se také přezdívá tisíciletá.

Článek

Hlasování probíhalo v únoru a celkem se do soutěže zapojilo patnáct evropských zemí.

„Z umístění lípy máme velkou radost. Poděkování patří zejména obyvatelům Tatobit, kteří dokázali příběhem lípy oslovit a zaujmout českou veřejnost,“ řekla koordinátorka ankety Strom roku Andrea Krůpová z Nadace Partnerství.

Tatobitskou lípu podle pověsti zasadili Kilián a Hedvika, přičemž Kilián řekl: „Ať nekácí, kdo nezasadil.“ Když po letech chtěli strom porazit dřevorubci, z koruny se ozvalo: „Nesázel jsi, nekácej.“ Lípa tedy byla zachráněna.

Strom starý přibližně 650 let nejprve zvítězil v národní anketě, odkud postoupil na evropskou soutěž. S druhým místem se tak stal nejúspěšnějším českým stromem v historii. V minulých letech se Česká republika umisťovala většinou na pátých nebo šestých místech.

Vítěz je z Maďarska

První místo v anketě letos patří maďarskému dubu z obce Bátaszék. Ten obdržel téměř 73 tisíc hlasů. Strom roste u kaple a společně s ní měl chránit obyvatele obce, kteří se na tomto místě schovali během povodní v roce 1956. Na třetím místě se umístila hrušeň z Bošáci na Slovensku.

Evropská anketa vznikla před pěti lety na základě úspěšné české celorepublikové soutěže. Pořádá ji Environmental Partnership, jejímž členem je právě Nadace Partnerství.

Na konci března zároveň odstartoval další ročník a lidé tak mohou nominovat své oblíbence. Vítězové získávají peníze na ošetření stromu, výsadbu nových nebo propagaci. Návrhy přijímá Nadace Partnerství do konce dubna.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám